Cijena trešanja kod proizvođača iznosi 3,50 KM/kg, u trgovinama I do 10 KM/kg

*

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini suočavaju se s teškim izazovima zbog loših vremenskih uslova koji negativno utječu na ovogodišnji prinos voća. Ekstremne pojave poput proljetnog mraza, suše i nepovoljnih uslova za cvatnju doveli su do toga da mnoge sorte voća nemaju niti jedan plod na svojim nasadima.

Trešnje su posebno pogođene, s gubicima koji mogu biti i veći od 50 posto u odnosu na prethodne godine. Problemi su također prisutni i kod višanja, šljiva, krušaka i jabuka, čiji će prinosi biti značajno manji.

Osim loših vremenskih uslova, voćari se suočavaju i s niskim cijenama voća na tržištu. Cijene voća su izuzetno niske u odnosu na troškove proizvodnje, što dodatno otežava situaciju za poljoprivrednike. Na primjer, cijena voća kod proizvođača iznosi oko 3,50 KM po kilogramu, dok se u trgovinama voće prodaje po cijeni od 10 KM po kilogramu.

Uprkos izazovima s voćem, situacija u ratarskom sektoru je nešto povoljnija. Pšenica, jedna od ključnih kultura, doživljava relativno dobru sezonu, s nadom u dobre i kvalitetne prinose.

Iako su ove godine poljoprivrednici imali određene oscilacije s temperaturama, generalni utisak je pozitivan. Očekivanja su da će prinosi biti bolji u odnosu na prošlu godinu, koja je bila jedna od najlošijih.

Dok se poljoprivrednici nadaju povoljnim vremenskim prilikama u nadolazećim sedmicama, situacija u voćarskom sektoru ostaje izazovna, a niski prinosi mogu imati ozbiljne posljedice ne samo za poljoprivrednike, već i za opskrbu voćem na tržištu Bosne i Hercegovine.