Apel za pomoć: Pomozimo porodici Hušidić, čija su djeca bukvalno gladna!

Home

Apel za pomoć: Pomozimo porodici Hušidić, čija su djeca bukvalno gladna!

U Veliko Kladuškom selu  Šestanovac, živi ili bolje reći jedva preživljava četveročlana porodica kojoj je prijeko potrebna  pomoć dobrih ljudi.  Riječ je o  porodici Nermina Koštića i Drage Hušidić, oboje nezaposleni i bez ikakvih primanja.Imaju dvoje maloljetne djece.

Ova porodica  živi u jako neuslovnim uvijetima u staroj trošnoj kućici (šeperuši) koja ima svega nekoliko kvadrata. Ranije je to bila štala, koju je Nermin malo preuredio i u kojoj i danas borave. Imaju samo jednu sobicu koja im je ujedno i kuhinja i dnevna soba ali i spavaća. Nemaju ni kupatilo niti WC završen. Nemaju ni struju, a donedavno nisu imali ni vodu. Snabdijevali su se vodom iz jednog bunara koji je udaljen kilometar i pol od njihove kućice.
Imaju  mali televizor koji im služi samo kao ukras, mađutim mali  Armando koji  ima 6 godina i  prvi je razred osnovne škole, zna  da se preko TV-a mogu gledati crtići. Prije par dana Armando je  operisan u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, te je otpušten iz bolnice  da se oporavlja kod kuće. Drugo dijete  Nermina i Drage je kćrekica Adrijana koja ima samo 3 godine.

Iako ju je zadesila teška sudbina i iskušenje, ova porodica nikad nije posustajala niti se predala surovom životu. Bore se kako znaju i umiju. Bave se poljoprivredom, uzgojem krastavaca. Međutim zbog nedostatka vode uzgoj krastavaca nije tako dobro prolazio.
Ono što  dodatno otežava život ove porodice jeste to što je Nermin u zatvoru, te se  Draga  sama sad brine za svoje dvoje djece, koja su, kako ona kaže, više gladna nego sita. Nermin je uhapšen  i vrlo brzo procesuiran, osuđen na zatvorsku kaznu i to zbog nelegalne sječe drva.

”Moj suprug je morao da usiječe  nekoliko metara drva, nešto za nas da izdržimo zimu, a nešto i da proda kako bi prehranili ovo dvoje djece” – suznih očiju priča Draga i dodaje – ” vjerujte mi,  ova djeca znaju i po dva dana biti da kruha ne vide…Da je Nermin tu koliko toliko bi lakše bilo, ali ovako sam primorana tražiti pomoć. Hvala Bogu pa  još ima dobrih ljudi koji se sažale pa dođu i donesu mi nešto hrane…”.

Draga se, kaže, obraćala i nadležnim socijalnim službama u Velikoj Kladuši koji su, istina , izašli na lice mjesta i posjetili ovu porodicu i to je sve. Nikakve pomoći nisu dobili.

Zato ovim putem pozivamo sve humaniste širom Krajine da pomognemo ovoj dječici koja sigurno zaslužuju bolje uvjete života. Ovoj porodici je bilo kakva pomoć dobro došla, bilo u namirnicama, školskom priboru, odjeći, ogrijevu…svemu.

Pomoći možete i uplatom na  broj žiro računa otvoren u Raiffeisen banci : 1613000062611906 na imeDraga Hušidić,  ili  lično posjetiti ovu porodicu u pomenutom selu Šestanovac, koje se nalazi u blizini naselja  Golubovići  kod  Todorova (općina Velika Kladuša). Porodicu možete kontaktirati na broj mob.: 060/325 8454.

Šeherzada Kudić, cazin.NET

Objavito: Pon, 05/25/2015 - 21:52

Facebook komentari

Back to top