Deutschland Funk: ISIL otvara novi front na Balkanu

Home

Deutschland Funk: ISIL otvara novi front na Balkanu

Balkan je do sada važio samo kao mjesto za regrutaciju za rat u Siriji i Iraku. Sada se muslimani tog regiona direktno pozivaju na terorističke napade u svojim zemljama.

Mladić sa dugom bradom, očito iz BiH, poziva u video-snimku: “Podmetnite eksploziv pod automobile. Otrujte nevjernike, ubijte ih gdje god da su. U Srbiji, u Bosni, u Sandžaku.” Ovako ono što se vidi na snimku prenosi portal njemačkog radija Deutschland Funk. U tom članku se navodi kako se primjećuje promjena strategije IS-a na Balkanu.

“Da li se na Balkanu otvara novi front IS-a uz pomoć pojedinaca. Peter Neumann sa londonskog King's Collega vjeruje: “Oni su tu upućeni na pojedine počinitelje koji se pozivaju da počine šokirajuća djela. Krajem aprila se u Zvorniku odista odigrao takav teroristički napad. Jedan naoružani čovjek je uz povike ‘Allahu ekber’ ubio jednog policajca. Napadač je imao intenzivne kontakte sa jednim povratnikom iz Sirije.

Balkan je do sada važio za mjesto tranzita za one koji žele da idu u “džihad”. Selefistički propovjednici tu regrutuju borce, prvenstveno među stanovništvom BiH i Kosova. Eksperti opasnost vide i u formiranju selefijskih sela u BiH. Politolog Vedran Džihić sa univerziteta u Beču kaže: “Ako se pogleda broj regrutovanih za IS u odnosu na broj stanovnika, onda su BiH i Kosovo tu na prvom mjestu. Postoji opasnost da, s obzirom na dugotrajno loše stanje privrede i teške socijalne uslove, ta tendencija bude u porastu.”

Posebno perfidna igra se ogleda u podsticanju straha od rata. Ono što funkcioniše na izborima u BiH, to bi trebalo da omogući i priliv pristalica IS-u. Tako džihadista u video-poruci upozorava od novih masakara u Srebrenici, Mostaru ili Goraždu i tvrdi da je jedini spas od toga – formiranje Islamske dražave”, prenosi Deutschland Funk.

deutsche welle

Objavito: Pet, 06/12/2015 - 09:45

Facebook komentari

Back to top