'Poštujem žrtve, ali neću ići na obilježavanje 20 godina u Srebrenici!'

Home

'Poštujem žrtve, ali neću ići na obilježavanje 20 godina u Srebrenici!'

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da neće ići na obilježavanje 20 godina genocida u Srebrenici, 11. jula ove godine jer kako je objasnio, iako poštuje žrtve, ne želi da da "legitimitet kvalifikaciji tog događaja kao genocida", javlja Anadolu Agency.

"Taj slučaj je potpuno ispolitizovan od početka i kvalifikacija tog događaja kao genocida je apsolutno nametnuta iz političkih razloga. Svi znatni pokazatelji govore da to nije tako i upravo politizacija mene dovodi u poziciju da ne mogu da prihvatim i legitimišem ili legalizujem takvu jednu kvalifikaciju", rekao je Dodik u izjavi novinarima.

On je dodao da se cijela priča oko genocida u Srebrenici zasnivala na tome da je tamo u nekoliko dana pobijeno osam hiljada ljudi, a da je dvadeset godina nakon toga na mezarjima sahranjeno četiri hiljade, što govori da se manipulisalo sa podacima.

"Mislim da treba obezbjediti prije svega mješovitu međunarodnu komisiju, koja će sa ove vremenske distance, veoma objektivno procijeniti šta se tamo desilo i dati kvalifikaciju. Samo na taj način to može da bude mjesto pomirenja i mjesto potpunog razumjevanja", istakao je.

Ističući da poštuje žrtve, ljude i bol ljudi, Dodik je rekao da kao čovjek koji rukovodi Republikom Srpskom ne može prihvatiti kvalifikaciju, "koja nije činjenična u potpunosti, bez obzira što iza toga stoji čitav svijet koji je htioo upravo da se iskupi, za svoje djelovanje ili nedjelovanje u to vrijeme, kroz tu kvalifikaciju“.

"Prema tome, mislim da bi odlazak na to mjesto, u takvim okolnostima predstavljao još jedno potpuno iskrivljavanje pozicije, koje bi došlo od strane onih koji su spremni da kažu 'evo došao je Dodik i dao legitimitet tome'. Ne ja ne dajem legitimitet tome", naveo je.

S obzirom da je naveo da Republika Srpska nije sklona avanturizmu, ali da će se boriti za pravo na referendum na kojem će se izjašnjavati o tome da li želi da ostane u okviru BiH ili van nje, Dodik je upitan kada će se referendum desiti.

On je rekao da referendum kao proces treba posmatrati te da je on pravo koje je dato narodima poveljom UN-a i da se danas na mnogim mjestima u Evropi može suočiti sa narodima koji to svoje pravo koriste i dodao:

"Ovdje se radi o pravu. Bazična stvar je da nama Srbima u Republici Srpskoj osporavaju pravo na referendum. Mi se borimo za to pravo i mi ćemo to pravo afirmisati. Nećemo se baviti avanturizmom i onog trenutka kada osjetimo da možemo to da uradimo, mi ćemo to uraditi. Ali, mi se nikada ne smijemo odreći prava. Naše pravo mora da bude afirmisano. Sva priča je u tome."

(novi.ba)

Objavito: Pon, 06/08/2015 - 14:45

Facebook komentari

Back to top