Čović iz Brisela: Unutrašnje uređenje zemlje je stvar BiH, a ne predstavnika EU

Home

Čović iz Brisela: Unutrašnje uređenje zemlje je stvar BiH, a ne predstavnika EU


Predsjedavajući Predjsedništvom BiH Dragan Čović danas je boravio u posjeti Briselu gdje se sastao s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

On je rekao da je jasno naglasio kako će se problemi u BiH rješavati, a da će od EU tražiti podršku da se integracijski proces završi do kraja. 

Čović da očekuje se ubrza dinamika na putu ka EU. On je rekao da vjeruje da će se u narednih 12 mjeseci riješiti pitanje MAP-a i kandidatski status BiH u EU. 

Čović je rekao da će uzeti na sebe da se obaveze privedu kraju i da se vrati povjerenje među bh. političarima, odnosno da okupi lidere u BiH. On je istakao da nema nijednog razloga da se evropske obaveze i MAP otkazuju. 

Najavio je da će narednih dana dogovoriti službenu posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović našoj zemlji kako bi se BiH na pozitivan način stavila u centar njihovih interesovanja. Posjetu je najavio za osmi ili deveti mjesec ove godine. 

On je kazao da je nestalo povjerenje među bh. političarima i da se nada kako će se ono ponovo vratiti. Poručio je da se moramo primarno okrenuti budućnosti i da lideri političkih stranaka trebaju ponovo sjesti za sto i prihvatit se evropskog puta.

Kako kaže, političari se ne smiju vraćati u prošlost i problemima iz 90-ih godina. 

Što se tiče Izbornog zakona BiH, on je rekao da je siguran kako će se izbori održati po izmijenjenom Izbornom zakonu BiH 2018. godine.

Ističe da HDZ primarno interesuju najviši demokratski standardi i da jedan narod ne bira drugom narodu političke predstavnike.

Ne isključuje ni određene korekcije u izmjenama Izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ. On je rekao da žele da u 2017. godine završe priču u vezi s izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i da vjeruje kako će to bit u oktobru ili novembru ove godine. 

Prokomentarisao je i izgradnju Pelješkog mosta o kojem će kako kaže ovih dana biti intenzivirani razgovori i da on smatra kako zajednički projekat mora proći u BiH jer on pomaže i našoj zemlji. 

Što se tiče unutrašnjeg uređenja BiH, Čović je kazao da je to stvar BiH, a ne predstavnika EU. Istakao je da je Evropski parlament zauzeo jasan stav kada je riječ o uređenju naše zemlji posebno u dijelovima koji se odnose na konstitutivnost i federalizam.

 

(Izvor: Klix.ba)

Objavio: Pon, 17/07/2017 - 15:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top