Danas, druže, naša brigada slavi rođendan, mene neće biti, a ti idi, daj im aplauze

Home

Danas, druže, naša brigada slavi rođendan, mene neće biti, a ti idi, daj im aplauze


U subotu, 19. augusta 2017. godine, održat će se postrojavanje demobilisanih boraca 503. Slavne brigade u Cazinu.

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da će prisustvovati i član predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović. To je bio povod da jedan borac otvori dušu.


Sjećaš li se, druže, augusta '92. godine i Mokreša? Tada smo se s ponosom javili svojoj domovini da istu branimo od agresora, kada smo golobradi i neodjeveni stali u stroj rame uz rame. Sjećaš li se, druže, sve strahote i užase koje smo preživjeli? Sjećaš li se, druže, kako smo polali zadnju cigaru, šolju kafe polali ispijajući i nije nas interesovala ni jedna stranka, ni certifikati ni devizne knjižice?

Sjećaš li se, druže, kako smo se izvlačili iz brojnih zasjeda, ranjeni u koje su nas nesposobni oficirčići, konobari i poštari vodili, jer nisu imali pojma o ratovanju uvlačeći se tada komandama u guzicu? Sjećaš li se, druže, kako smo bili nemoćni da spasimo svoga druga koji nam je na rukama umirao, zajedno plakali? 

A DANAS? Danas, druže, ja i ti nismo niko i ništa, zato što smo dozvolili podrumašima da nam vode državu i upravljaju našim životima. Istjerani smo iz firmi koje smo gradili i iz istih svojim radom hranili svoje porodice i djecu školali. Dali su nam kontejnere da ih prevrćemo za komad kruha, da prehranimo svoje porodice,, da svoja prava tražimo po užarenom asfaltu, kiši i hladnoći pred institucijama države.

A ZAŠTO, DRUŽE MOJ? Zato, druže, što si ti meni okrenuo leđa zbog sitnih interesa uvlačeći se u guzicu podrumašima koji su gradili i izgradili svoja bogatstva na našoj muci, a tebi, druže, daju sendvič i koju litricu goriva da dva mjeseca sit ričeš i bučeš pred izbore i koji te neće ni pogledati kad izbori prođu.

Meni i tebi ne treba ništa nego samo život dostojan čovjeka koji smo imali, i to nam, druže, ukinuše.

Zašto si, druže, to sebi dozvolio? Zašto dvadeset godina se praviš slijep i ne progledaš i kažeš dosta više, zašto gaziš svoj ponos? Danas, druže, naša brigada slavi rođendan, mene neće biti, a i poveći broj mojih drugova poniženih i razočarani do bola, a ti, druže, ti idi, daj im aplauze da se lakše mogu nasmijati kako još ima budala kojima mogu manipulisati.

A ti, druže, opet u oktobru iduće godine uzmi olovku pa im daj glas, kako bi ti dali koji sendvič i koju litricu goriva, pa dođi kod svog druga da se jadaš naredne tri i pol godine, a ja te tada neću saslušati već ću te počastiti kafom i otići dok ne razmisliš šta radiš od svog života, druže moj.

(Piše: Husein Topić)

 

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Sat, 19/08/2017 - 08:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top