Danas nastavak pregovora EU i Velike Britanije: Hoće li biti dogovora oko trgovinskog sporazuma?

hi
Danas se nastavljaju pregovori između Evropske unije (EU) i Velike Britanije oko trgovinskog sporazuma nakon Brexita, a britanski ministar okoliša George Eustice je kazao kako još ima prostora za dogovor.

 

Kako je kazao Eustice, pregovori će se nastaviti oko dvije sporne tačke, a one se odnose na ribolov i pravila poslovanja.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson i predsjednica EU Ursula von der Leyen donijeli su odluku o nastavku pregovora tokom telefonskog razgovora u subotu.

Glavni pregovarač iz Velike Britanije David Frost se nalazi u Briselu na pregovorima s ciljem približavanja konačnom dogovoru.

Irski ministar vanjskih poslova se također oglasio navodeći da je u interesu svih strana da se taj dogovor postigne.

Velika Britanija je napustila EU 31. januara, ali je ostala pod trgovinskim pravilima do kraja godine. Jedna od nesuglasica jeste pristup Evropske unije ribarskim flotama u britanskim vodama te se oko tog pitanja protekle sedmice u najvećoj mjeri vodila polemika.

Velika Britanija je također optužila EU za postavljanje dodatnih zahtjeva u posljednjim trenucima.

Druga mjera oko koje bi se trebali dogovoriti jeste uspostavljanje jednakih uslova za poslovanje za obje strane.

Ukoliko se ne uspostavi potreban dogovor to će na kraju godine rezultirati uvođenjem granične provjere i oporezivanjem robe koja putuje između Velike Britanije i EU.

"Trebamo još pregovarati i ne mogu poreći da su prošlosedmični razgovori bili u zaostatku. I dalje postoje vrlo značajne prepreke, ali mislim da smo sve vrijeme bili jasni da se dogovor može postići samo ako se poštuje naš suverenitet. Naravno, ukoliko ne postignemo dogovor onda se svi rokovi moraju produžiti, a britanska vlada bi nakon toga izašla u javnost sa zvaničnim stavom", kazao je ministar okoliša Eustice.

Evropska unija želi ovaj dogovor jer bi se bez njega preduzeća iz EU suočavala s velikim cijenama, a takvo stanje bi bilo noćna mora i za ribarske zajednice koje u velikoj mjeri ovise o pristupu vodama Velike Britanije.

Britanska vlada nije jedina stava da je nepostignut dogovor bolji od bilo kojeg lošeg. To misle i zemlje koje u najvećoj mjeri imaju razvijene trgovinske odnose s Velikom Britanijom poput Francuske, Nizozemske i Belgije.

Ove sedmice navedene države su izvršile pritisak na svoje pregovarače da u pregovorima ne daju "previše". Francuska prijeti da će iskoristiti svoj veto, Njemačka blago pominje crvene linije i kompromise. Uglavnom, ton je drugačiji, ali je poruka ista.

Prioritet EU je zaštititi svoje jedinstveno tržište u sporazumu s Velikom Britanijom. Insistira da se vlada mora prijaviti za "pravila poštene konkurencije" i dogovoriti metodu za njihovo provođenje prije nego što dobije bolji pristup jedinstvenom tržištu od bilo koje druge zemlje koja nije članica EU, piše BBC.

Tokom pregovora sugeriše se vladama da ishitreno ne potpisuju sporazum. Ukoliko dođe do zatezanja, naveli su da im je draže da budu bez dogovora kako bi zaštitili svoje dugoročne interese nego da izlažu svoje poslovanje nelojalnoj konkurenciji na vlastitom jedinstvenom tržištu.

Međutim, EU je i dalje optimistična i uvjerena da se dogovor može postići.