Delegacija Općine Şile u posjeti Cazinu

Home

Delegacija Općine Şile u posjeti Cazinu


U posjeti općini Cazin boravi delegacija općine Şile, jedne od istanbulskih općina koja se nalazi u azijskom dijelu ovog višemilionskog grada, na čelu sa načelnikom općine Canom Tabakoğluom. Posjeta se realizira kao rezultat pregovora o bratimljenju naše općine sa ovim turističkim središtem u istanbulskoj metropoli.

Ovom prilikom gostima iz Turske su prezentirane osnovne karakteristike naše općine, od kojih su im mnoge bile dosta poznate. „Imate jako lijepu zemlju, čiji su poseban ukras ljudi. Nalazimo se u općini  koja je jako dinamična u svojim aktivnostima, što ukazuje na njenu svijetlu i pozitivnu budućnost. Naš cilj je da na kulturnom planu ostvarimo što bolju saradnju, a istovremeno želimo da razmjenimo pozitivna iskustva, jer imamo dosta dodirnih tačaka“, riječi su načelnika Tabakoğlua nakon svega što je čuo o općini Cazin.

Općina Şile je istanbulska općina koja u zimskom periodu ima oko 30.000 stanovnika, dok ta brojka u ljetnom periodu naraste i do pola miliona, zbog činjenice da se radi o turističkom centru na obali Crnog mora. Ova općina je poznata po mnogim prirodnim ljepotama i turističkim atrakcijama, sa brojnim kulturnim spomenicima. Naglašeno je da se na području općine Şile nalazi i jedno bošnjačko selo, a zbog blizine mora jedna od najrazvijenijih oblasti je ribarstvo.

Općinski načelnik Nermin Ogrešević je naglasio da je posjeta prijatelja iz Turske prilika za međusobnu razmjenu informacija iz različitih oblasti, kako bi se mogli definisati i mogući oblici saradnje. „Na osnovu informacija koje smo dobili evidentno je da je oblast za saradnju veoma široka. Prije svega postoji volja i želja sa obje strane, što je preduslov za dobru saradnju, a između naših dviju sredina postoji dosta dodirnih tačaka. Za našu općinu značajne su privredne inicijative s obzirom na potencijal kojeg ima ovo područje“, rekao je načelnik Ogrešević nakon susreta sa gostima.

Nakon razgovora u kabinetu načelnika razmjenjeni su i prigodni pokloni, a gosti su u pratnji domaćina posjetili centar za pružanje usluga i Stari grad Ostrožac.

opcinacazin

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 17:07

Facebook komentari

Back to top