Heftičnjak: Desant srpskog sveta na Cetinje

heft111

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Kad Đukanović pošalje poruku... "Helikopterski desant i brutalna, nasilna intronizacija Joanikija pod zaštitom pancirskih ćebadi"

Događaj sedmice se desio u Crnoj Gori. Na Cetinju se lomilo crnogorsko demokratsko društvo, jer Srbija, pod ''duhovnim'' plaštom Srpske pravoslavne crkve i dalje želi Veliku Srbiju, samo je sada zovu ''srpski svet''. Današnji helikopteski desant za nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore, nije samo opasan po ovu zemlju i njenu nezavisnost, nego za čitavu regiju, a najviše od tog ''sveta'' s pravom strahujemo mi u Bosni Hercegovini. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvaljujući aktuelnoj Vladi Crne Gore, na čelu sa Rankom Krivokapićem i Dritanom Abazovićem, čini sve da instalira srpstvo kao državnu ideologiju u toj susjednoj državi, a u tome ima naklonost Rusije, pa i Kine, a kako bi se suprotstavili zapadnom svijetu i NATO paktu. Joanikijev desant sramotan je čin za jedno svešteno lice, ali kada se samo malo vratimo u devedesete kada su popovi Srpske pravoslavne crkve blagoslivljali zloglasne Škorpione koji su ubijali nevinu djecu po istočnoj Bosni, jasno je o kakvim moralnim spodobama se radi i šta se od njih može očekivati. No, vara se Vučić i njegov patrijarh Porfirije da će sa ovim desantom slomiti Crnogorce. ''Pirova je ovo pobjeda Vlade, koja se i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore", rekao je Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore. Ako zube slomi na Crnoj Gori, to će pomoći da mi u Bosni i Hercegovini imamo manje problema sa ''srpskim svetom''.

 

Kojović: Uvjeren sam da će nas Forto povesti u uspjehe o kojima sada i ne sanjamo

Održan je vanredni kongres Naše stranke. Nakon što je Predrag Kojović podnio ostavku, jedini se za predsjednika kandidirao aktuelni premijer Kantona Sarajevo – Edin Forto. Prije nego što je formalno predao funkciju predsjednika, Kojović je izjavio: "Radeći zajedno, vrijedno i pametno, u proteklih šest godina postigli smo ono što je malo ko mislio da je moguće. Parlamentarni smo na svim nivoima vlasti. Imamo preko 30 vijećnika, osam kantonalnih zastupnika, šest federalnih parlamentaraca, prisutni smo i u federalnom Domu naroda. U državnom parlamentu Naša stranka ima tri od 42 zastupnika. U opštini Centar načelnik je naš Srđan Mandić. Dogradonačelnica Sarajeva je naša Anja Margetić. Una Harčin i Zvjezdan Karadžin, naši ministri u Vladi Tuzlanskog kantona svojim radom svjetlaju obraz Naše stranke". Edin Forto je održao slavodobitni govor, ali analitičari nisu baš uvjereni da Naša stranka stoji dobro. Naime, ova politička organizacija se očito nalazi u kadrovskim problemima, a očit je jaz između krila kojeg je predvodila Irma Baralija (kojem pripada Srđan Mandić), te ljudi koji su nekada bili bliski bivšem predsjedniku Denisu Grazu, a sa druge strane su čitavu politiku krojili i odluke donosili Peđa Kojović i Sabina Ćudić. Naša stranka ima problem i sa koalicionim partnerom u Kantonu Sarajevo, sa Narodom i pravdom koji kontrolira Vladu KS, a sve aferime pripisuju Forti koji nominalno vodi Vladu. Biće izazovno otrgnuti se od NiP-a, ali i dokazati da nije dovoljno biti opozicionar u politici nego znati i uraditi svoj dio posla kada si vlast. Zasada Vlada Kantona Sarajevo nema ništa čime bi se mogla pohvaliti, čak šta više – NiP čini sve da su čak i esdeaovci bili bolja vlast od njih.

 

Sutra počinje nastava u USK- Veliki broj roditelja kupuje polovne knjige

Kreće škola! Spremni su naši školarci u USK. Nova školska godina roditeljima donosi nove brige i troškove. Nema značajnije podrške vlasti niti spremnosti da se uključi kako bi pomogla u ovoj situaciji. Za opremanje djece za školu i kupovinu udžbenika svake godine je potrebno izdvojiti sve više novca pa se roditelji, naročito oni sa dvoje ili više djece, najčešće odlučuju za kupovinu polovnih knjiga. I to teško priušte, ali je to jedini način da svojoj djeci osiguraju knjige. Zbog ogromnog broja odlaska stanovništva iz USK, Nezavisni blok je inicirao i zatražio da nadležne institucije mijenjaju politiku i odnos prema obrazovanju i osiguraju besplatne udžbenike za one najpotrebnije, te bepslatan prevoz i užinu- obrok za sve učenike u školama. To bi, pravilnim budžetskim planiranjem bila mala stavka u budžetima, a velika podrška roditeljima, te podstrek i pažnja djeci – učenicima koji sutra trebaju ostati i graditi svoju zemlju. Još uvijek nema odgovora vlasti u USK da li spremni i hoće li ove mjere prihvatiti i tako podržati veliki broj onih kojima je pomoć potrebna. Ovo pitanje treba biti u samom vrhu prioriteta djelovanja politike ako želimo da uspijemo kao društvo i država.

 

Miralem Pjanić oduševio navijače Bešiktaša u svom prvom obraćanju

Velika vijest se ove sedmice desila i na sportskom planu. Bukvalno u posljednjim minutama prelaznog roka, kada to niko nije očekivao, kao bomba je odjeknula vijest da je Miralem Pjanić postao novi igrač turskog Bešiktaša. Naš fudbaler je doputovao u Istanbul nekoliko sati prije ponoći (kada je isticao rok za transfere) i potpisao jednogodišnju posudbu s turskim velikanom. Iskusni bh. veznjak Barcelonu napušta tačno godinu dana nakon što je u transferu vrijednom 60 miliona eura iz Juventusa stigao u katalonski klub. Njega će Bešiktaš plaćati dva miliona i 750.000 eura za sezonu, dok će ostatak plate ići na račun Barcelone. Pjanić ukupno u ugovoru s Barcelonom zarađuje 8,5 miliona eura. Njegov dolazak izazvao je oduševljenje među navijačima Bešiktaša, s kojim će igrati Ligu prvaka u grupi sa Sportingom, Borussijom Dortmund i Ajaxom. Ovu su dobre vijesti i za sve navijače reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je uzela veliki bod u Francuskoj, te nas za dva dana očekuje važan duel protiv Kazahstana u Zenici. Za Pjanića je važno da igra, da bude zadovoljan i da ima priliku da pokaže šta zna. Biće vremena da se i Ronaldu Koemanu pogleda u leđa. Sretno, Mire!

 

Ljubo Bešlić bit će sahranjen u nedjelju na mostarskom groblju “Masline”

Ljubo Bešlić, bivši gradonačelnik grada Mostara, koji je u petak 3. rujna 2021. godine, preminuo nakon duže bolesti, ispraćen je danas na vječni počinak, Ispraćaj je organizovan ispred Gradske mrtvačnice Bijeli brijeg u Mostaru.

Pokop se obavio na Rimokatoličkom groblju ''Masline''. Sveta misa zadušnica služit će se u ponedjeljak 6. 9. u 8 sati u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Podsjetimo, bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić preminuo je u petak nakon duže bolesti. Sredinom veljače urađena mu je transplantacija srca, ali mu se stanje pogoršalo posljednjih mjeseci. Dužnost gradonačelnika Mostara obavljao je od 2004. do 2021. godine.