Dilema vlasnika: Mogu li psi jesti sirovu piletinu

sa
Na vlasnicima je sav teret odluke o ishrani pasa koja treba da bude ne samo ukusna već i zdrava i sigurna

Psi imaju reputaciju "umiljatih neznalica" kad je riječ o ishrani.

 

 

I dok im ovakav pristup životu dobro služi u održavanju veze s vlasnicima, on nikako nije od pomoći kada je u pitanju njihova ishrana, piše „Dailypaws“.

Ovi ljubimci obožavaju meso u svakom obliku, bez obzira na to da li je ono dobro za njih ili ne.

Oprečna mišljenja

Na vlasnicima je sav teret odluke o ishrani pasa koja treba da bude ne samo ukusna već i zdrava i sigurna.

 

Nažalost, ovo je često lakše reći nego učiniti.

Vjerovatno ste čuli oprečna mišljenja o ovoj temi, pa je neke odgovore o sirovoj piletini u ishrani psa dala i veterinarska nutricionistkinja Laura Gejlord.

Ona smatra da sirova piletina nije sigurna za ljude i pse iz istog razloga, jer donosi rizike od bolesti koje se prenose hranom.

- Ishrana bilo kakvim sirovim proteinima može izložiti psa bakterijskim patogenima koji uzrokuju gastrointestinalne bolesti, uključujući salmonelu, klostridiju i listeriju - objašnjava ona.

I suprotno ustaljenom vjerovanju, pas nije otporan na ove patogene.

Otežavajuća okolnost

- Pojedinci tvrde da je crijevni trakt psa drugačije "podešen" da prerađuje sirovu hranu. Stoga navodno postoji manja vjerovatnoća da će se razboljeti.

Međutim, dokumentovano je da su psi obolijevali od bolesti izazvanih infekcijama koje su "pokupili" iz sirovog mesa. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) bilježe da psi zaraženi salmonelom imaju dijareju, letargiju, groznicu i povraćaju.

Otežavajuća okolnost je kada nema simptoma oboljenja, pa se i oni koji su u kontaktu sa psom mogu razboljeti.

Piletina ima još jednu opasnost: kosti. One se teško vare (ili su nesvarljive) i mogu se razbiti u oštre komadiće nalik žiletima. Davanje psu sirovog pilećeg mesa s kostima (pileća prsa, bataci, krilca...) može dovesti do gušenja, gastrointestinalnih povreda (ubodi unutrašnjih dijelova stomaka), blokade crijeva i prijeloma zuba, uz opasnost od prodiranja bakterija.

Ima li pas koristi ako jede sirovu piletinu

Kada je u pitanju ishrana psa sirovom piletinom, potencijalne koristi ne nadmašuju moguće rizike.

- Nema naučnih dokaza koji podržavaju uvjerenje da je sirova hrana zdravija za vašeg psa od kuhane - objašnjava Gejlord.