Dodik: Bošnjaci žele šerijat. Ovdje žive Srbi koji govore srpskim jezikom, ali to nisu ‘bosanski Srbi’

N

Stalni zahtjevi za jačanje unitarne BiH dovode do raseljavanja Srba i jedini odgovor na to i na centralizaciju BiH je samostalnost Republike Srpske, rekao je Milorad Dodik.

U obraćanju na Međunarodnoj konferenciji “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma” zahvalio se učesnicima na jačanju uvjerenja da RS nastavi politiku koju vodi.

On je potom izjavio da Bošnjaci žele šerijat u BiH.

 

 

“Međunarodna zajednica nije samo onaj dio koji se pojavljuje u BiH i pokušava da govori nasiljem. Republika Srpska je najbolje pokazala kako se odupire rigidnim politikama u BiH.

S ciljem centralizacije i dominacije jednog naroda forsira se priča da je u BiH više od 50 odsto muslimana, što znači uvođenje šerijatske države, za šta se zalagao i Alija Izetbegović”, naveo je Dodik.

Kaže da na ‘ovakve stvari’ Zapad ne reaguje. Dodik naravno preskače činjenicu da to nije tačno, pa valjda zbog toga niko i ne reagira…

“Kao i na činjenicu da u BiH postoje paradžemati i džamije u kojima se okupljaju radikalni islamisti. Treba se vratiti slovu Dejtona, a ukoliko to nije moguće, RS treba da bude samostalna.

Sloboda je ključna riječ za srpski narod, a mnogi žele da nam je oduzmu, tako i u slučaju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji dio Zapada smatra prelaznim rješenjem.

Čemu sve to i šta je cilj, odnosno da li je to unitarna BiH u kojoj bi se Srbi odrekli identiteta? RS to nikada neće prihvatiti, jer ovdje žive Srbi koji govore srpskim jezikom, ali to nisu ‘bosanski Srbi'”, naveo je Dodik.