Dodik će morati, a sigurno neće uspjeti dokazati laži o Aliji Izetbegoviću

Home

Dodik će morati, a sigurno neće uspjeti dokazati laži o Aliji Izetbegoviću


Sarajevski advokat Dražen Zubak potvrdio je za bh. informativni servis INS da su bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te  njegove sestre Lejla Akšamija i Sebina Berberović, podnijeli tužbu za klevetu protiv predsjednika bh. eniteta RS Milorad Dodika.

Tužba je podignuta kod Općinskog suda Sarajevo zbog Dodikovih izjava koje se tiču uloge prvog predsjednika Republike BiH, rahmetli Alije Izetbegovića za vrijeme Drugog svjetskog rata te tokom agresije na BiH.

Zubak je za INS kazao da nasljednici Alije Izetbegovića traže naknadu nematerijalne štete u iznosu od  15.000 KM, Također, tuženog traže da u banjalučkim „Nezavisnim novinama“, u kojima su objavljene sporne izjave, u vlastitom trošku, objavi uvod i izreku presude u roku od 30 dana od njezinog donošenja.

„Sada tužba ide na odgovor Miloradu Dodiku i ovisno od toga kada on na nju odgovori, započet će rasprave pred sudom. Kada će Dodik dobiti tužbu, te odgovoriti na istu, odnosno kada će biti zakazane rasprave, u ovom trenutku, naravno, ne možemo kazati“, istakao je Zubak.

Dodao je da „članovi porodice Izetbegović neće nuditi sudu nikakve dokaze, već da će Milorad Dodik morati dokazati laži koje je iznio na Aliju Izetbegovića“.

„A sasvim smo sigurni da to neće uspjeti učiniti“, kazao je advokat Zubak.  

Komentirajući početak snimanja serije o životu Alije Izetbegovića, Dodik je 13. avgusta  kazao da je Izetbegović bio "poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu". Govoreći o Tarčinu kod Sarajeva, lokaciji na kojoj su snimani kadrovi serije, dodao je da su tu Srbi "zatvarani, šikanirani i gdje su umirali", te da je rahmetli Izetbegović to dolazio gledati kako ni „zadovoljilo svoju sujetu“.

 

(Izvor: INS.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 04/10/2017 - 17:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top