Dodik na pitanje očekuje li hapšenje: Ko će me uhapsiti!?

.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je danas press konferenciju nakon sastanka Predsjedništva BiH sa saveznim ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom.

Oni koji pričaju o blokadi, mogu da vide da to nije. Niko ništa ne blokira, gospodin Komšić je sazvao sjednicu Predsjedništva nedavno i ja sam bio prisutan, biti ću i na narednoj u ponedjeljak. To kako ja glasam, to je drugo. Bio je sastanak sa ministrom Austrije, upoznao sam ga sa stanjem u BiH. Mi u RS nemamo namjeru da urušimo teritorijalni integritet BiH, ali imamo namjeru da vratimo suverenitet RS koji je dao Ustav i Dejtonski sporazum. To nije ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH“, kazao je Dodik.

 

On je opet govorio kako se ponaša potpuno ustavno. On je na pitanje misli li da će biti uhapšen odgovorio pitanjem 'ko će da me uhapsi'.

 

"Uopšte ne mislim. Zašto bi. Mogu me...(smijeh). A ko bi mene to mogao da uhapsi? Pošto sam ja dokazani kriminalac po vašem vokabularu ovdje iz FBiH, Al Kapone. Deset godina to pričate, sada kažete da sam poludio. Nema razloga za hapšenje, toliko se osjećam relaksirano evo pozivam vas sve u ponedjeljak u kabinet. Ne želim da ikome fali dlaka s glave ali želim da RS vratim njena ustavna prava i to je moje pravo. Ja nisam ustao jutros na lijevu nogu već to radim deset godina“, kazao je Dodik dodajući da razgovara sa Srbima iz SIPA-e dok iz OSA-e Srbin nije htio da dođe nazivajući ga "prodanom dušom". 

 

Na dodatno pitanje odakle se neće povući kadrovi iz RS-a, a posebno iz SNSD-a kazao je da imaju pravo na Savjet ministara i tri ministarstva.

 

"Nismo mi oni koji jurišaju na vjetrenjače. Doći će izbori, pa neće moći uspostaviti ovakav Savjet ministara jer ćemo taj zakon odbaciti i vratiti konfiguraciju prema Ustavu. Sve ijedan pripadnik Srbin koji je odlučan, pozivamo Bošnjake i Hrvate koji su na području RS ili žele da se angažuju u institucijama RS dobro su došli da uđu u ove strukture", kazao je Dodik.

 

„Povući ćemo saglasnost i mislim da moramo da se borimo za naše interese ne ugrožavajući druge. To ne znači ni dinar da ćemo uzeti bilo kom Bošnjaku, Hrvatu, niko neće spriječiti slobodu kretanja - rekao je Dodik.

 

Istakao je da su Oružane snage najobičniji trošak i da misli da je jadno stanje pripadnika Oružanih snaga.

 

"Nikakva opremljenost, bolje da taj novac upotrijebimo za izgradnju dvije-tri bolnice godišnje u BiH", smatra on.

 

Dodao je da će sve “nametnute odluke visokih predstavnika – ‘pomarisati’ i poukidati”.

 

“Mi ćemo OSA-u ukinuti do kraja mjeseca, zabraniti njen rad na prostoru RS i formirati svoju službu. Te sve nametnute odluke visokih predstavnika ćemo “pomarisati”, poukidati i idemo dalje, ponašamo se ustavno. U RS nema niko lud, nema niko poremećen, niti ima iko ko ne shvata da ovo jeste delikatan trenutak ali da naše odluke ne mogu biti povod za sukobe. Zašto bi bilo rata? Mi ne želimo sukob, nećemo nikoga dirati ko nas ne dirne“.