Dodik: Nije problem da odluku o referendumu povučemo na narednim sjednicama

Home

Dodik: Nije problem da odluku o referendumu povučemo na narednim sjednicama


Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da najavljena suspenzija odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH nije odustajanje o referenduma te da se, kako je naveo, to pitanje može ponovo vratiti na odlučivanje, ukoliko se ne bude poštovao Ustav.

Nije problem da odluku o referendumu povučemo, suspendujemo, na nekoj od narednih sjednica parlamenta, a naš zaključak će biti da za referendum nije postojalo konsenzus i da za to nisu bile opozicione partije te da ne želimo da na ovom pitanju pravimo bilo kakvu podijeljenost, iako su oni manjina – ustvrdio je Dodik.

Naveo je da u sadašnjoj konstelaciji odnosa nije moguć avanturizam, ali da RS ne odustaje od referenduma, koji je kao svoje pravo afirmisala, a na nadležnim institucijama ostaje da to pitanje ponovo problematizuju ukoliko se ne bude poštovao Ustav i Dejtonski sporazum.

U današnjem “Službenom glasniku RS-a” objavljena je odluka o raspisivanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena još u julu 2015., ali do danas nije zvanično objavljena niti stupila na snagu, a Dodik je još jučer najavio da će vladajuća koalicija u parlamentu RS-a suspendovati ovu odluku.

Nakon sastanka predstavnika stranaka vladajuće koalicije u ovom bh. entitetu, SNSD-a, DNS-a i SP-a, Dodik je na pres-konferenciji rekao da je situacija u RS stabilna, te da sve njene institucije rade. Posebno je podržan rad Narodne skupštine i MUPRS-a, u kotekstu dešavanja na posljednjoj sjednici parlamenta.

Smatram da je opozicija pokazala nemoć i da jedino što je uspjela jeste da su zauzeli jedan sto u Skupštini RS-a – rekao je Dodik osudivši ponašanje opozicionara na posljednjoj sjednici entitetskog parlamenta.

Kazao je da treba osigurati nesmetan rad entitetskog parlamenta i u narednom periodu, u mirnoj atmosferi.

Lideri stranaka vladajuće većine u RS-u potvrdili da je ta koalicija stabilna.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Wed, 20/09/2017 - 19:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top