Dodik o sankcijama: Ostrašćena ministrica iz Njemačke neće dobiti podršku

c
Tako neartikulirani tipovi su opasni za globalnu politiku, istakao je član Predsjedništva BiH

Dok je čekao informacije iz Brisela o stanju u BiH i eventualnim sankcijama, član Predsjedništva BiH Milorad Dodika održao je sjednicu Predsjedništva SNSD, te pres konferenciju sa koje je poručio da politika "ostrašćene" ministrice spoljnih poslova Njemačke neće dobiti podršku. 

Upitan za eventualne sankcije od strane EU Dodik je rekao:

- Ona ostrašćena ministrica Njemačke je mimo realnih stvari. Tako neartikulirani tipovi su opasni za globalnu politiku. Iznosi laži… bez skrupula prema Srbima i RS. Njena politika neće biti podržana, ali da sačekamo, nisam ja portparol - rekao je Dodik. 

EU ima ozbiljan problem

Kaže da EU ima ozbiljan problem, pominjući Ukrajinu.

- Niko više danas ne govori o ratu u Bosni, ni o drugim glupostima koje su bile dominantne teme mnogih medija i političara.-

Dodao je da su mu razumljivi zahtjevi HNS-a koje su iznijeli za vikend.

- Pravo je svakog naroda da bira svoje predstavnike. Bolesna je politička ambicija muslimanskih političara. Hoće da nas putem građanskog uređenja svedu na nacionalnu manjinu, to je za nas neprihvatljivo. Mi stojimo pri Ustavu i onome sto tamo piše. Neće se prihvatiti ni jedna vrsta sankcije Republici Srpskoj, ako to učine jazu da će zaustaviti svaki razvojni projekat u FBiH.

Dodik kaže da Evropska komisija radi selektivno. Ne može se, tvrdi, odlučivati odvojeno o javnim nabavkama, Ustavnom sudu ili OHR-u.

- Mi smo za razgovor o svih 14 prioriteta, hoćemo da damo doprinos. Ali istovremeno, nećemo selektivno o pojedinačnim pitanjima.

 

Ekonomska situacija u RS stabilna

SNSD se konsolidovao kaže Dodik, a to su pokazali i jučerašnji izbori za mjesne zajednice u Banjoj Luci.

- Ovo je prolazno vrijeme za ono sto nas čeka u oktobru. Nećemo odustati od naše velike pobjede, bez obzira sto se nekad diže galama - kazao je.

Preko 280 000 zaposlenih, 10 000 vise zaposlenih od penzionera, dobar je ekonomski pokazatelj dodaje Dodik i tvrdi da je ekonomska situacija u RS stabilna.