Dodik se promenio, ali ne u pozitivnom smislu

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam iz Novog Sada govorio je za N1 o sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj će biti govora o formiranju vojske Kosova, ali osvrnuo se i na odnose Srbije i Bosne i Hercegovine te odnose u regiji. On očekuje da se na sjednici neće ništa ozbiljnije desiti, niti se tako nešto može očekivati.

"To je neki poen Srbije što uspeva da tema dođe na dnevni red. O tome će razgovarati, ali odluka ako bude donesena, jedna od strana može staviti veto. Ništa se neće desiti", uvjeren je Popov.

Tvrdi da je riječ o javnoj sceni i da će svaka strana pokušati da ubere poen u javnosti.

"Vučić želi da se pojavi kao zaštitnik Srba na Kosovu, Thaci hoće da odbrani mere. Sada čvrsto stoji iza odluke o formiranju vojske Kosova", kazao je.

Poručio je da je aktuelna situacija samo rezultat svega onoga što se dešavalo u proteklih šest mjeseci, igre Kosova i Srbije oko razgraničenja, zbog čega je pregovarački proces zaustavljen. Prema njegovom mišljenju krivicu snosi i Brisel jer nije natjerao strane da urade ono što je odlučeno, odnosno na što su se obavezali.

"Amerika stoji iza Kosova, ući će kao veliki igrač", njegovo je mišljenje, a ocijenio je kako Kosovo ne namjerava da ukine takse na robe iz Srbije.

"Kosovo pokazuje mišiće Srbiji, ali i Evropi. I jedna i druga strana sabotiraju proces i razvlače ga", mišljenje je Aleksandra Popova.

Pitanje koje je po njemu bitno jeste kakvu će ulogu imati SAD i Rusija, te da je u kompletnim odnosima dosta neizvjesnosti i teško je proreći bilo šta.

"Vučiću je puno bolje da pazi na unutrašnje probleme i proteste. Pokazao je da nema nameru da ispunjava zahteve. Kosovo je alibi za unutrašnje stvari, pod pritiskom je i sa jedne i sa druge strane i ne zna se kakvi potezi mogu biti povučeni", dodao je.

Popov je komentarisao i nedavno usvojenu Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, koja je podnijeta u Saboru Hrvatske.

"Ranije se Srbija mešala u unutrašnje stvari preko Dodika, davale su se neprimerene izjave. Sada imamo otvoreno mešanje Zagreba. Nažalost to nije dobro, ni jedno ni drugo. To urušava BiH kao funkcionalnu državu. BiH diše na slamku zbog Dejtonskog ustava, a nedovoljno se poštuje. Sada kada se susedi mešaju - deluju na destruktivan način. Skreću pažnju sa domaćih tema na regionalne", kazao je Popov.

O Dodiku na poziciji člana Predsjedništva BiH Popov je kazao:

"Promenio se, ali naravno ne u pozitivnom smislu. Kada se kandidovao - a ne priznaje glavni grad, i tada sam rekao da će on tu funkciju iskoristiti da urušava instituciju Predsedništva. Ovo je igrokaz sa zastavama, kao da je to najbitnije pitanje. Koristi to da opstruiše rad", izjavio je Popov za N1.

Prema njegovom mišljenju - ovo je tek početak što se Dodika tiče.