Dodik tvrdi da u BiH neće biti rata i da je moguć samo mirni razlaz: Žele uništiti sve što asocira na Republiku Srpsku

asd
Dodik kaže da će Republika Srpska donijeti odluku o povlačenju saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH,

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH neće doći do ratnih sukoba i da ne zna na čemu pojedinci iz Federacije BiH zasnivaju tvrdnje o nemogućnosti mirnog razlaza.

Smatram da ovdje nema razloga za vojno prisustvo stranaca ili za upotrebu sile. Kada to eliminišete, Republika Srpska sa svojom policijom i onim što ima od oružanih snaga nema namjeru da dodirne ni jedan pedalj Federacije BiH (FBiH), ni da bilo šta tamo učini, ali ima namjeru da poštuje ono što je entitetska linija i njene granice, rekao je Dodik.

On je za RTRS istakao da policija ima svoje nadležnosti, a to je javni red i mir.

– A ako bi došli ovi iz FBiH, bio bi ugrožen javni red i mir i policija ima pravo da djeluje – naglasio je Dodik.

Govoreći o formalnoj mogućnosti upotrebe Oružanih snaga BiH, Dodik ističe da je za to potrebna odluka Predsjedništva BiH.

– Vojsku mogu upotrijebiti odlukom dva muslimanska člana Predsjedništva – Željka Komšića i Šefika Džaferovića, ali to nije legitimno. Znam da nijedan Srbin u Oružanim snagama neće prihvatiti da se vojno angažuje protiv Republike Srpske. Vjerujem da većina Hrvata to ne bi uradila. Prema tome, oni samo treba da mobilišu muslimane da bi nešto učinili u Republici Srpskoj, gdje ne žive – istakao je Dodik.

On naglašava da bi se nešto takvo smatralo agresijom i Republika Srpska tada bi imala pravo pozvati svoje prijatelje s ciljem zaštite.

– Mi ne želimo nikakvu eskalaciju problema. Ovo je političko pitanje i politička borba. Ovde se donose političke, a ne ratne odluke – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik kaže da će Republika Srpska donijeti odluku o povlačenju saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, što znači da se neće uvažavati Zakon o Oružanim snagama na teritoriji Republike Srpske i biće rečeno da će svakom Srbinu koji hoće da izađe iz tog sastava, nelegalnog od tog trenutka, biti regulisan pravno-radni status u institucijama Republike Srpske, prenosi Srna.