Heftičnjak: Dodikova ekselencija iz sela ispod Jahorine

249

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je ispad Nedeljka Eleka, direktora Sarajevo-gasa, ispred Suda BiH gdje se sudilo njegovom šefu Miloradu Dodiku. ''Njegova ekselencija'' je primjer primitivizma i poltronizma koji vladaju našim društvom.

''Rodio sam se u selu ispod Jahorine'', rekao je ponosno u jednom intervju Nedeljko Elek, nekada predsjednik Nadzornog odbora olimpijskog centra Jahorina. I ne čini seljačinu porijeklo, nego maniri, ponašanje, što je Elek pokazao protekle sedmice ispred Suda Bosne i Hercegovine, gdje se sudilo njegovom šefu Miloradu Dodiku zbog nepoštivanja zakona i odluka Visokog predstavnika u BiH. Laktaški vožd je oko sebe okupio ekipu primitivaca i poltrona, pa se oni iz sedmice u sedmicu takmiče ko će mu se više dodvoriti. Nako što je prošli put ispred Suda BiH svojim primitivizmom izdominirala državna parlamentarka Sanja Vulić, ovog puta je titulu primitivca broj jedan odnio spomenuti Elek, koji inače obnaša funkciju direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.   

 

Elek, da bi se pokazao kao dostojan nasljednik Sanje Vulić, koja je psovala pred Sudom BiH, bahato je parkirao automobil na trotoar, a potom i verbalno napao policajca ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine. Naime, zbog nepropisnog parkiranja na trotoaru, policajci MUP-a Kantona Sarajevo su prišli vozaču službenog automobila Eleka i zatražili da pomjeri vozilo. Međutim, tu se pojavio i Nedeljko Elek koji je počeo dramiti, govoreći policajcima da se njemu ne mogu obraćati bez "Vaša ekselencijo"... A policijaci su mu trebali odgovoriti – izvinite, Vaša ekselencijo, nismo Vas odmah prepoznali... 

"Imamo diplomatski imunitet, nemojte se tako ponašati. Slušaj šta sam ti rekao! Ne možeš se tako ponašati", galamio je, pa, poput prave pokondirene tikve, dodao: "Moraš se ponašati pristojno i kulturno prema licima koji imaju diplomatski imunitet. Slušaj šta sam ti rekao. Fino, kulturno, pristojno, sa 'vaša ekselencijo'. On će pomjeriti auto kad mu ja kažem", rekao je Elek policajcima koji su mirno ignorirajući njegove zahtjeve ponovo zatražili od vozača da pomjeri automobil. Nakon napravljene scene Elek je sjeo u automobil i istog trenutka su se pomjerili. Kako su policajci i zatražili.

 

MUP je reagovao profesionalno i nakon ovog incidenta potvrdili su da će Nedeljko Elek dobiti prekršajni nalog. Tako će Dodikova njegova ekselencija dobiti samo ono što zaslužuje. Po džepu. Gdje najviše i boli. Primitivizam kojeg je prosipao ispred zgrade Suda samo je mjerna jedinica odanosti Dodiku i njegovom režimu, što je dokaz propasti svih normalnih vrijednosti u našem društvu. Elek i slični njemu su sramota, bahati, primitivni i spremni da za vlastitog šefa ispadnu glupi bez ikakvih problema, ili pitanja... Sve dok nam je tako, dok su takvi poželjni kao direktori, ministri, parlamentarci... i to u sva tri naroda, bićemo prikovani za evropsko dno po svim ekonomskim i moralnim parametrima. Onog dana kada više ne bude likova kakvi su Sanja Vulić ili Nedeljko Elek, znat ćemo da društvo zdravi i da ima šansu za normalnu budućnost.