Događaji u BiH koji su obilježili 2020. godinu

fadil
Događaj godine u Bosni i Hercegovini su lokalni izbori održani 15. novembra. Evo još nekoliko događaja koji su se pored pandemije desili u BiH.

Izbori u BiH i Mostaru

 

Ovi izbori, uz bojazni u vezi sa samim održavanjem u rizičnom okruženju zbog pandemije koronavirusa, ostat će zapamćeni po tome da su kandidati opozicije za načelnike u većini općina u glavnom gradu BiH Sarajevu pobijedili, da je opozicija odnijela pobjedu za mjesto gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine.

Ostat će zapamćeni i po sumnji u malverzacije na izborima za načelnika opštine Srebrenica, zbog čega su privedene određene osobe, a iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica” pozvano na ponavljanje izbora u toj opštini.

Nakon 12 godina, održani su lokalni izbori u Mostaru. Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH, na osnovu većine prebrojanih glasova u vodstvu je HDZ BiH, a slijedi Koalicija za Mostar – SDA, SBB, DF, SBiH, BPS. Konačni rezultati izbora na kojima je na birališta izašlo 55 posto od nešto više od 100.000 građana s pravom glasa, kako je najavljeno iz CIK-a BiH bit će objavljeni u januaru 2021. godine.

Lavrov u BiH

Kraj godine, 14. i 15. decembar biće zapamćen po skandalu tokom posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, koji se po dolasku u Istočnom Sarajevu susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Na sastanku dvojice zvaničnika nije bila istaknuta zastava Bosne i Hercegovine. Dan kasnije, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić u Sarajevu, u zgradi Predsjedništva BiH, odbili su susret sa Lavrovom.

Prilikom susreta, Dodik je Lavrovu poklonio ikonu za koju je Ukrajinska ambasada u BiH upozorila da je iz Luganska i da je dio kulturnog blaga Ukrajine.

Dejton i EU

Prije toga, Bosna i Hercegovina je 21. novembra obilježila 25. godišnjicu potpisivanja Općeg mirovnog sporazuma, poznatijeg kao Dejtonski mirovni sporazum. Tim dokumentom 1995. službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Istog dana, BiH je posjetio potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije (EU) Josep Borrell. Tokom posjete posebna je pažnja posvećena obavezama koje BiH imau procesu ispunjavanja uslova za prijem u Evropsku uniju i 14 prioriteta iz Akcijskog plana i Mišljenja Evropske komisije.

Koronavirus

U BiH je 5. marta, u Republici Srpskoj, zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom s kojim se zemlja i dalje bori i koji je do početka decembra odnio brojne živote. Između ostalih, 29. jula od posljedica COVID-19 preminuo je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Afera “Respiratori”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 4. decembra optužnicu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i pravnog lica “F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica te protiv Jelke Milićević.

Sud BiH vratio je optužnicu Tužilaštvu BiH na doradu, a nakon što je Tužilaštvo to učinilo, Sud BiH potvrdio je optužnicu u ovom slučaju.

Kako je navedeno u optužnici, Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnom licu “F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili krivična djela udruživanje radi činjena krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijiskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženoj Jelki Milićević na teret se stavlja da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 387. KZFBiH.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Migranti u USK

Problemi sa migrantima obilježili su 2020. godinu, a najveći teret ove krize podnio je USK.

Nekoliko stotina migranata kod Bihaća čeka da se odluči o njihovoj sudbini i to gdje će biti smješteni.

Trebali su biti smješteni u mjestu Bradina u općini Konjic, ali su ubrzo zaustavljeni, jer nije postojao konkretan plan o njihovom premještanju.

Nakon što je nedavno zapaljen kamp Lipa, nije se znalo gdje će migranti biti smješteni. Prvobitno su trebali biti premješteni u prostorije bivše fabrike Bira, ali su se tome usprotivili građani Bihaća i lokalna vlast.

Ubistvo Slaviše Krunića

U Okružnom sudu traje suđenje Benediju Đukanoviću (42), Emiliju Baldi (56) i Rodoljubu Gajiću (36) optuženima za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog radnika obezbjeđenja Žarka Pavlovića te ranjavanje Gorana Ilića.

Optužnica Đukanovića i Baldu tereti da su organizovali zločin zajedno sa Željkom Kovačevićem, koji je nastradao u razmjeni vatre 22. aprila prošle godine, u noći kada su ubijeni Krunić i njegov pratilac u blizini njegove kuće u Glamočanima kod Laktaša. Prema optužnici, ubistvo su iz automatskih pušaka izvršili Đukanović i Kovačević, a Baldo je bio osmatrač i dojavljivač.

Oni su, navedeno je u optužnici nakon zajedničkog dogovora 22. aprila u večernjim časovima došli u blizinu porodične kuće Krunića u Glamočanima kod Laktaša i sačekali da on naiđe vozilom. Đukanović i Kovačević su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca na džip i nanijeli teške povrede Kruniću i njegovom obezbjeđenju, od kojih su Krunić i Pavlović preminuli, a vozač Goran Ilić ranjen.

Srebrenica…

Zbog širenja koronavirusa, komemoracija i ukop žrtava 11. jula, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, održani su pod posebnim uvjetima i sa znatno smanjenim brojem učesnika.

Olimpijski muzej, Eyof

Obnovljena zgrada Olimpijskog muzeja Bosne i Hercegovine otvorena je 8. oktobra. Ova zgrada, značajno oštećena tokom rata 1992.-1995. predstavlja dio kulturnog blaga Bosne i Hercegovine, kao i sama institucija Olimpijskog muzeja, koji svojim zbirkama i kompletnim postojanjem svjedoči značajnim događajima kao što su 14. olimpijske igre održane 1984. u Sarajevu i Evropski sportski festival mladih (EYOF) održan 2019. Otvorenju je prisustvovao Princ od Monaka Albert II.