Dok su Bošnjaci podijeljeni čak i u Saboru IZ, Dodik i Čović u srijedu dogovaraju nove strategije za rasturanje BiH

Home

Dok su Bošnjaci podijeljeni čak i u Saboru IZ, Dodik i Čović u srijedu dogovaraju nove strategije za rasturanje BiH


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će u srijedu, 12. jula, u Mostaru razgovarati sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik je podsjetio da je sa Čovićem prije mjesec dana u Banjaluci dogovorio da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa Republike Srpske, te da bi na sastanku u Mostaru trebalo da bude dogovoreno koji će ljudi ovo koordinisati.

“Bazična je priča da SNSD i HDZ dugo godina sarađuju i da razumiju globalne politike”, rekao je Dodik novinarima na Јahorini.

On je dodao da SNSD želi da tu saradnju podigne na najviši mogući nivo, što podrazumijeva i dogovor o zajedničkom nastupu prilikom sljedećih izbora.

Dodik je rekao da će SNSD podržati izborni zakon koji tretira promjenu načina izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda u Federaciji BiH ako dođe u parlamentarnu raspravu.

Čović je najavio intenziviranje sastanaka sa stranačkim liderima, ocijenivši da je potrebno da se naredni period maksimalno iskoristi za iznalaženje rješenja za određena pitanja.

Prije nekoliko dana Čović je imao sastanak sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim. Taj sastanak je vjerovatno dio odnosa i planova koje razvijaju Čović i Dodik. Srpska i hrvatska politika ponovo ujedinjuje snage. Nažalost, stanje među nama Bošnjacima je očajno. Bošnjaci više ne mogu zajedno ni u Saboru Islamske zajednice, ne mogu da se dogovore čak ni o dnevnom redu. Osim toga, međunaroda zajednica aktivno podupire politiku HDZ-a i SNSD-a oko budućih rješenja u BiH. Pred nama su ozbiljni izazovi.

 

(Izvor:SAFF.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 09/07/2017 - 21:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top