DONALD TRUMP: Od imigrantskog potomka do predsjednika

Home

DONALD TRUMP: Od imigrantskog potomka do predsjednika


Maryn i Fredov 70-godišnji sin Donald Trump postat će najstariji čovjek koji preuzima dužnost u Bijeloj kući, u okolnostima koje su, eufemistično rečeno, neobične.

Prije nešto manje od 90 godina, Mary Anne MacLeod je, bježeći od siromaštva hajlenderskih vrleti i sa 50 dolara u džepu stigla u New York sa osamljenog škotskog ostrva Lewis, u potrazi za svojim američkim snom. Devet dana nakon njenog ulaska u SAD, baš na njen rođendan, Kongres je te 1930. pooštrio useljenička pravila, no njen sedam godina stariji budući suprug Fred Trump, sin njemačkih useljenika koji su ovo prezime izgovarali po Vuku, u SAD je stigao nešto ranije. (Nakon smrti Fredovoga oca, poslovnu imperiju Trump je osnovala Fredova majka i Donaldova baka Elizabeth Christ Trump, inače rođena u Karlštatu u Bavarskoj.)

Skoro devedeset godina kasnije, Maryn i Fredov 70-godišnji sin Donald će da postane najstariji čovjek koji preuzima dužnost u Bijeloj kući, u okolnostima koje su, eufemistično rečeno, za Ameriku neobične, jer je njegovu 17-mjesečnu kampanju obilježila mizogina, ksenofobična, populistička i antiintelektualna retorika.

Na američko tržište nekretnina je upravo stavljena kuća u kojoj je Donald Trump odrastao u Queensu, New York, gdje je rođen 1946. godine. Nakon Vojne akademije u New Yorku, u koju su ga roditelji poslali da preusmjere njegovu energiju, diplomiraće na Univerzitetu Pensilvanija 1968. Donald je 1971. preuzeo biznis svoga oca i firmu preimenovao u Trump Organization, koju je 1973. godine federalna vlada pozvala na odgovornost jer je diskriminirala potencijalne stanare na osnovu rase, a što je kršenje američkoga Zakona o stanovanju, inače dijela Zakona o građanskim slobodama iz 1968. koji je nakon ubistva Martina Luthera Kinga potpisao predsjednik Johnson.Osamdesete su obilježile njegove investicije u velike, profitabilne stambene projekte na Manhattanu (na Petoj aveniji se nalazi njegov luksuzni štab i rezidencija, Trump Tower, otvoren 1982.), dok se danas po svim luksuznijim dijelovima New Yorka mogu pronaći nekretnine koje na ulazu imaju karakterističnu plaketu sa njegovim prezimenom. Bogatstvo mu se proteže preko Floride do Dubaija, od kravata do hotela i golf-terena i što predstavlja konflikt interesa za budućega predsjednika koji je dobio oko 2,5 miliona glasova manje od njegove političke protivnice Hillary Clinton.

Donald Trump, čovjek bez ikakvoga prethodnoga političkoga iskustva koji je poreze izbjegavao dvije decenije, isti onaj koji se proslavio teorijom zavjere da njegov prethodnik Barack Obama nije rođen u Americi, te republikanski kandidat koji tokom narednog Dana zahvalnosti treba da spomene elektorski koledž i ruske hakere, od danas je 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 21/01/2017 - 10:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top