Donosimo detalje sa ročišta: Svjedočio inspektor SIPA-e, Dodik tvrdi da se pravi farsa od procesa

N

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano novo ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Danas je odlučeno da je spojen postupak Dodika i Lučića te da Sena Uzunović ostaje sutkinja.

Tužilaštvo BiH je najavilo kao svjedoke četiri inspektora SIPA-e koji su bili na pretresu u Banjoj Luci. No, na današnjem ročištu svjedočio je Dragan Kremenović koji je bio u svojstvu inspektora SIPA-e, regionalni odbor Banja Luka.


Kremanović je danas potvrdio da je dobio naredbu Tužilaštva BiH da se izuzme određena dokumentacija. Tokom unakrasnog ispitivanja potvrdio je kako su naredbe poslate dan za danom. Između ostalog, Kremenović je na navode obrane kazao da je sve završeno za 28 dana.

“Sve je bilo ubrzano, to se često ne dešava, ali to nije nemoguće. Vrlo brzo sprovedeno, ali ne mogu potvrditi da li je postupak bio ubrzan. Radio sam u skladu sa naredbama kako su pristizale”, naveo je Kremenović.

Odbrana je aludirala da je sve vrlo brzo sprovedeno.

Ono što je zanimljivo da je odbrana potvrdila autentičnost potpise svjedoka koji su istražitelji SIPA-e, i odustalo se od saslušanja preostalih svjedoka. U nastavku su trebali svjedočiti Brankica Milanović i Petar Đukić. Odgođeno je je uzveši u obzir da su trebali biti saslušani na iste okolnosti kao i Dragan Kremenović.

Tužilaštvo BiH je najavilo i četvrtog svjedoka. Riječ je o Milici Šerbula. Međutim, iz zdravstvenih razloga ostala je nedostupna. Kako je pojasnila sutkinja Sena Uzunović svjedokinja će biti odsutna godinu dana. Stoga Tužilaštvo BiH će odustati od njenog svjedočenja.

Bitno je istaknuti da je Kremenović na unakrsnom ispitivanju potvrdio da je istraga trajala kraće od 28 dana. No, nije potvrdio da li je prebrzo urađen proces.

U nekoliko navrata odbrana je navodila da su svjedoci nepotrebno dovedeni, saslušani i nepotrebno predloženi. Kako su naveli, optuženi i Dodik i Lukić su ustupili potrebnu dokumentaciju i pristali isu na ispitivanje bez ikakve opstrukcije. Dodali su i kako je većina materijalnih dokaza i javno objavljena.

Sve ovo je prokomentirao i sam Milorad Dodik.

“Zašto je svjedok izveden pred Sud. Sva dokumentacija je dostavljena i nije bilo problema. Nema potrebe da se maltretiraju svjedoci koji su radili po službenoj dužnosti. Pravi se farsa od ovog procesa”, kazao je.

Nakon upozorenja sudije Sene Uzunović da se ne bi trebalo nikoga vrijeđati, Dodik je dodao:

“Nikoga nisam htio uvrijediti. Ako je neko uvrijeđen, onda sam to ja što sam doveden ovdje”.

U toku suđenja sutkinja Uzunović je opomenula i Sanju Vulić da pripazi na ponašanje te da ukoliko nastavi da će biti izbačena sa suđenja.

Pojašnjeno je da je 10.07.2023. godine stigla naredba Tužilaštva BiH da se ispita Kremenović i da se izuzme dokumentacija.

U narednom periodu trebali bi biti ispitani Vladimir Janković i Mirka Deušić.

Zajediničko ročište u Sudu BiH zakazano je za 3. april.