fbpx Dramatično upozorenje Njemačke: Zbog ovog bi mogao početi rat nesagledivih posljedica

Dramatično upozorenje Njemačke: Zbog ovog bi mogao početi rat nesagledivih posljedica

Home

Dramatično upozorenje Njemačke: Zbog ovog bi mogao početi rat nesagledivih posljedica


Spor između Katara i drugih arapskih država mogao bi završiti ratom, upozorio je u subotu njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel iako smatra kako još uvijek ima izgleda za smirivanje napetosti, dok je turski predsjednik Tayyip Erdogan pozvao da se kriza riješi do kraja ramazana. 

"Postoji opasnost da bi ovaj spor mogao dovesti do rata", rekao je Gabriel u izjavi za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ukazujući na "dramatično" zaoštravanje odnosa između zemalja u Zaljevu. 

Gabriel je kazao da su mu razgovori ove sedmice s kolegama iz Saudijske Arabije, Katara i Turske i telefonski razgovori s ministrima vanjskih poslova Irana i Kuvajta potvrdili njegove razloge za zabrinutost. 

"Nakon mojih razgovora ove sedmice, znam koliko je situacija ozbiljna, ali vjerujem da postoje također dobri izgledi za napredak." 

Turski predsjednik Erdogan rekao je bahrainskom ministru vanjskih poslova da bi spor između Katara i drugih arapskih država trebalo riješiti do kraja ramazana 24. juna, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. 

Erdogan je u petak obećao podršku Kataru nakon što je odobrio slanje turskih vojnika u tu zemlju, koju su ostale arapske zemlje u ponedjeljak izolirale optužujući je da podržava terorizam i njihovog ljutog neprijatelja Iran. Cavusoglu je rekao da će Turska nastaviti pokušavati riješiti spor dijalogom.

 

(Izvor: Avaz)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 10/06/2017 - 19:45

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top