Drljević poslao ozbiljno upozorenje o opasnosti "telefonske medicine" i širenju konfuzije i panike među stanovništvom

mob
Pustimo ljekare da rade svoj posao i nemojmo im dodatno otežavati, kaže Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH

 

- Sa uznemirenjem i strahom pratim opasno nastojanje pojedinih novinara i TV kuća da od pacijenata koji su prebolovali Covid-19 i od pojedinih zdravstvenih radnika saznaju koja je to najbolja terapija u liječenju ovog oboljenja. Isto tako i na društvenim mrežama postoji čitav haos u pokušaju da se definiše koja je terapija najbolja, i kad uzimati neki lijek, a kad ne. To samo stvara konfuziju i paniku kod stanovništva u ovoj vanrednoj situaciji, i značajno otežava rad ljekara koji liječe Covid-19 pozitivne pacijente, navodi u saopštenju prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH.


Drljević je objasnio da je u više navrata upozoravao na nesuvislost i opasnost koju predatavlja tzv. "telefonska medicina", a da sada mora da upozori "i na ova novinarska istraživanja, koja samo unose dodatnu paniku među stanivništvom".


- Moje kolege, koje se već mjesecima bore protiv ove pošasti, i koje su već premorene, imaju svakim danom sve vise i vise posla, zaista ne trebaju dodatna sporenja sa pacijentima oko terapije koji prave ovakva novinarska istraživanja. Molim vas da ovo ne shvatite kao kritiku novinarskog posla, nego kao doprinos smanjenju konfuzije i panike u ovoj situaciji. Pustimo ljekare da rade svoj posao i nemojmo im dodatno otežavati, poručio je Harun Drljević.