Dvije saobraćajke u Velikoj Kladuši i 60 pacijenata u Hitnoj

.
Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša zdravstvenu pomoć pružila je za 60 pacijenata. Dežurne doktorice, Aida Dedić i Indira Bukvarević na dalje liječenje uputili su jednog pacijenta.

 

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno krivično djelo, dva slučaja narušavanja javnog reda i mira i dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

Velikokladuški vatrogasci tokom jučerašnjeg dana imali su tri intervencije u Grabovcu, Kudićima i Polju u kojima je došlo do zapaljenja njive i niskog raslinja.

Obavještavaju se građani Općine Velika Kladuša da je zbog visokih dnevnih temperatura i dužeg sušnog perioda došlo do povećanja požarne opasnosti. Preporučuje se građanima da u uslovima povećane požarne opasnosti izbjegavaju loženje vatre na otvorenom prostoru.

Kako bi brže i kvalitetnije odgovorili na potrebe građana za administrativnim uslugama, Općina Velika Kladuša je odlučila da će današnja subota biti radna i da će građani moći koristiti usluge šalter sale i matičara.

Ova sedmica donosi još jedan spektakularan koncert. Viki Miljković nastupa večeras na Trgu mladih od 21:00h. Uz Viki dolazi i gost iznenađenja i nema sumnje da će to biti događaj za pamćenje.

Kako informiše BIHAMK, u ovim trenucima, pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Velika Kladuša. Frekvencija vozila pojačanog je intenziteta, a zbog jako visokih temperatura koje se bilježe ovih dana, vozačima se savjetuje da na duža putovanja kreću u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Poslije podne, postupno povećanje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura od 35 do 41, na jugu do 42 stepena.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Dodatni porast temperatura zraka i širenje toplotnog vala uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika. Moguće su meteopatske reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije. Obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, neophodno je izbjegavati duže boravke na otvorenom i izlaganje suncu, naročito osobe sa kardiovaskularnim problemima, te rizične grupe poput starijih, djece i trudnica. Nemogućnost adekvatnog odmora usljed manjka svježine u noći, dodatno će pogoršavati opću sliku. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.