Efendić otkrio ko je bio protiv ulice generala Mehmeda Alagića u Sarajevu

H

Lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić u Podcastu Stava “Intervencija” otvoreno govori o “izdaji” Trojke te odgovara zašto ga Elmedin Konaković ne može sazvati na nikakav sastanak koji bi objedinjavao Bošnjake.

Semir Efendić otkriva da je prije nekoliko godina tokom inicijative da ulicu u Novom Gradu dobije general Mehmed Alagić bilo opstrukcija.


Koja je uloga u tome bila potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića, šta su principi oko kojih nema kompromisa te do koje mjere mu je drago da dio SDP-a pruža otpor antidržavnim projektima.

Efendić: Vojin Mijatović zvao pojedinačno zastupnike i rekao jednom od njih “Nećeš valjda glasati za ratnog zločinca?!”

Pogledajte TikTok video ovdje.

Odluka je to Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, koje je usvojilo prijedlog da ime generala Mehmeda Alagića nosi ulica u novom naselju Otoka.

Armijski general Mehmed Alagić dao je nesebičan doprinos u odbrani BiH od agresora. Rukovodio je akcijama značajnim za osolobođenje Vlašića, Kupresa i Donjeg Vakufa. Oslobađajući mnoga sela i gradove u srednjoj Bosni, zajedno sa generalom Atifom Dudakovićem u noći sa 9. na 10. oktobar 1995. godine oslobađaju Sanski Most. Rahmetli general Alagić bio je prvi poslijeratni gradonačelnik Općine Sanski Most.

Vijeće je usvojilo i prijedlog savjeta mjesnih zajednica “Saraj-Polje” i “Dobrinja A”, da dio ulice Branislava Nušića koji je izgradnjom A transverzale podijeljen na dva dijela, nosi ime maestra Esada Arnautalića, čovjeka koji je svojim društvenim djelovanjem dao pečat jednoj fazi kulturnog života u BiH. Bio je jedan od osnivača najpopularnije sarajevske pop-rok grupe “Indexi”.

U septembru prošle godine na Trgu branilaca Dobrinje postavljena je klupa posvećena ovom velikom maestru, a sada će i jedna ulica u Novom Gradu nositi njegovo ime, saopćeno je iz Pres službe Općine.