USK: Elektronske knjižice izdavat će se još dva mjeseca

Submitted by admin on Pet, 14/09/2018 - 11:52
Zavod zdravstvenog osiguranja USK produžio rok

Proces izdavanja i upotrebe elektronskih zdravstvenih iskaznica u Unsko-sanskom kantonu je pri kraju, no većina građana ipak nije ispoštovala rok za predaju zahtjeva koji je istekao 31. augusta.

Posljednje pripreme

Zbog toga je Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK produžio rok za dva mjeseca kako svi oni koji su zakasnili to učiniti ne bi ostali bez iskaznice.

Prelazak s papirnatih na elektronske zdravstvene knjižice zaživio je u gotovo svim zdravstvenim ustanovama. Domovi zdravlja obavili su posljednje pripreme kako bi u tehničkom smislu bili spremni za primjenu zdravstvenih knjižica u elektronskoj formi.
 
Proces za nabavku potrebne informatičke opreme većim dijelom finansirao je ZZO USK, a dijelom su te troškove podmirili domovi zdravlja, bolnica i apoteke. Bosanskokrupski dom zdravlja jedan je od onih koji je na vrijeme završio posao oko uvođenja  elektronskih iskaznica.

20.000 zahtjeva

- Dobar dio građana nije zamijenio ovaj dokument. U Zavodu su uoči isteka isteka roka evidentirali pojačan priliv zahtjeva, zbog čega su odlučili da produže vrijeme za zamjenu. Posljednjih 10 dana bilo je 20 hiljada zahtjeva građana za izdavanje e-iskaznice. Stoga je građanima dat rok od dva mjeseca da izvrše zamjenu, a ukoliko to ne učine, neće moći biti u prilici ostvariti potrebnu zdravstvenu uslugu – kazao je Almin Handanagić, direktor ZZO USK.

Traže staru i novu

Problema, međutim, još ima. Većina područnih ambulanti još nije u mogućnosti podržati ovu novinu. U nekim zdravstvenim ustanovama od pacijenta se, uz novu, traži i stara zdravstvena knjižica.

Topic