Erdoan: Merkel ne želi Tursku u EU

Home

Erdoan: Merkel ne želi Tursku u EU


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) izjavio je da se njemačka politika prepušta populizmu nakon što je kancelarka Angela Merkel rekla da će tražiti da se zatvore razgovori o prirduživanju Ankare Evropskoj Uniji, ali i da se nada da će se njihovi napeti odnosi poboljšati. 

- Nadamo se da se zategnutim tursko-njemačkim odnosima, koji su žrtva uskog političkog pogleda, nazire kraj - napisao je na svom tviter profilu Erdoanov portparol Ibrahim Kalin. 

Merkel je sinoć u predizbornom TV duelu sa svojim protukandidatom iz redova socijaldemokrata, Martinom Šulcom, izjavila da Turska ne bi trebalo da postane članica EU i da će tražiti od Unije da prekine pregovore o članstvu sa Ankarom.

- Ne vidim da bi oni (Turci) ikada mogli da se pridruže EU i nikada nisam vjerovala da će se to dogoditi - rekla je ona, dodavši da će razgovarati sa svojim kolegama u Uniji kako bi postigli jedinstven stav o okončanju pregovora o turskom članstvu - prenose agencije. 

Merkel je to rekla nakon što je Šulc kazao da bi prekinuo pregovore s Turskom o pristupanju EU, kada bi bio izabran za kancelara. 

Na početku televizijskog sučeljavanja, koje je počelo u udarnom terminu i čija je prva tema bila Turska, Merkel je izrazila i uvjerenje da je sporazum sa Turskom apsolutno ispravan, "danas kao što je to juče bio", prenosi Ansa. 

EU je, inače, marta prošle godine sa Turskom postigla dogovor o zaustavljanju priliva migranata ka Evropi. Njemačka kancelarka je, međutim, istakla da je "jasno da Turska ne bi trebalo da bude članica EU", prenio je Rojters. 

Ona je ponovila svoj stav da je za obustavu daljih pregovora sa Ankarom u vezi sa turskim učešćem u carinskoj uniji EU, ali je upozorila da te pregovore ne bi trebalo odmah prekinuti, zaključivši da bi takav korak trebalo oprezno razmotriti. 

Lider Socijaldemokratske partije (SPD) rekao je na početku duela da "nijedan njemački građanin više ne može da bezbjedno putuje u Tursku". 

Britanska agencija podsjeća da je 12 njemačkih državljana uhapšeno u Turskoj proteklih mjeseci na osnovu političkih optužbi.

- Ko god da bude novi kancelar, ima zadatak da, kako bi zaštitio Njemačku, kaže Turskoj: sve crvene linije su sada pređene, i stoga ova zemlja više ne može da postane članica EU - istakao je Šulc, bivši predsjednik Evropskog parlamenta, koji do sada nije imao iskustva na vlasti u Njemačkoj.

 

(Izvor: Avaz)

Topic
Objavio: Pon, 04/09/2017 - 14:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top