fbpx Erdogan: Evropa je natruli kontinent i centar nacizma

Erdogan: Evropa je natruli kontinent i centar nacizma

Home

Erdogan: Evropa je natruli kontinent i centar nacizma


Evropa je "natruli kontinent i centar nacizma", rekao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan na mitingu u gradu Balikesiru.

"Evropa nema više ništa da kaže, ni nama, ni bilo kome drugome. Ono što vidimo je natruli kontinent. Rasističke partije drže lidere i evropske vlade za ruku. Evropa više nije centar demokratije, ljudskih prava i slobode, već represije, nasilja i nacizma", rekao je Erdogan na današnjem mitingu.

Otkada su neke članice Evropske unije, među kojima Njemačka, Holandija i Austrija, zabranile mitinge podrške za referendum 16. aprila, Erdogan je u više navrata napadao Evropljane, nazivajući ih nacistima i fašistima.

On je rekao da ga ponašanje Evrope podsjeća na Treći rajh, što je razbjesnilo evropske partnere Turske i dovelo u pitanje budućnost Turske u EU, navodi AFP.

Analitičari ocjenjuju da Erdogan želi da se dodvori turskim nacionalistima jer, prema njihovom mišljenju, glasovi nacionalista biće presudni na referendumu o izmjeni ustava, na kome Erdogan želi da proširi svoja ovlašćenja.

Uprkos tome što Erdogan na raspolaganju ima mnogo resursa, mišljenje analitičara je da je i dalje neizvjesno kakav će ishod referenduma biti, navodi AFP.

Kritičari se plaše da će, ukoliko referendum bude uspješan za Erdogana, doći do diktature, dok njegove pristalice imaju stav da je pobjeda na referendumu neophodna radi efikasnije vlade.

Erdogan je u više navrata rekao da će potpisati bilo koji zakon koji za cilj ima povratak smrtne kazne, čime će Turskoj biti onemogućen pristup EU.

 

(Izvor: Vijesti.ba)

Topic
Objavio: Čet, 06/04/2017 - 22:07

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top