Erdogan porodici Khashoggi: Sve ćemo učiniti da rasvijetlimo ubistvo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao sa članovima obitelji ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija i izrazio im sućut, javlja Anadolija.

Prema priopćenju iz kabineta turskog predsjednika, Erdogan je tom prilikom istaknuo da je duboko ožalošćen zbog smrti Khashoggija.

Dodao je i da će biti učinjeno sve kako bi se ubojstvo rasvijetlilo.

Naglasio je da će Turska i dalje pratiti sve što se događa u vezi s ubojstvom novinara.

Erdogan je razgovarao s Khashoggijevim sinom Abdullahom i drugim članovima obitelji ubijenog novinara.

Zaručnica traži suđenje ubicama i nalogodavcima

U međuvremenu se Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog novinara, obratila Europskom parlamentu i pozvala da se sudi ne samo njegovim ubojicama, već i nalogodavcima, prenosi Anadolija.

Tu je informaciju potvrdio predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani.

"Pozivamo na rigoroznu i neovisnu istragu koja će pred lice pravde izvesti ne samo optužene, već i one koji su naredili da se počini zločin", napisala je Cengiz u dokumentu koju je uputila Europskom parlamentu.

U Strasbourgu traje sjednica Europskog parlamenta koji će u večernjim satima raspravljati o ubojstvu Khashoggija.

Saudijske vlasti priznale ubistvo

Novinar i kolumnista lista The Washington Post Jamal Khashoggi nestao je početkom mjeseca nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, te da je u tom razdoblju u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Provedena je istraga unutar saudijskog konzulata i unutar rezidencije generalnog konzula te zemlje u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro potvrdile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubojstvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubojstvo.