Evidentirano jedno krivično djelo i dvije saobraćajne nezgode

 ,
Na području općine Velika Kladuša srušena stabla na dvije lokacije

 

Na području općine Velika Kladuša usljed kišnog nevremena praćenog jakim vjetrom, srušila su se stabla na dvije lokacije. Na Ćerimovića križu stablo koje je palo na saobraćajnicu uklonila je vatrogasna ekipa. Intervencija je trajala os 16:10 do 17:40h, saznajemo od dežurnog Grahovića.

U drugom slučaju mještani na području naselja Hajrat sami su uklonili stablo koje se srušilo na saobraćajnicu.

Iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša informišu da je zbog nevremena jučer širom općine dolazilo do prekida u elektronapajanju i ekipe su radile na otklanjanju kvarova. Danas je također aktuelno nekoliko prekida: Vodovod Jablan, Begluk, Sikirica i Todorovska Slapnica. Ekipe su na terenu i očekuje se da će kvarovi biti uskoro sanirani.

I danas su mogući naleti kišnog nevremena i jačeg vjetra, te je na snazi narandžasti meteoalarm.

Službenici PS Velika Kladuša evidentirali su jedno krivično djelo i dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica. Uzroci nezgoda su nedržanje propisanog odstojanja i neprilagođena brzina.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša zatražilo je 47 pacijenata. Dežurni doktori Ajla Husić i Abdulah Fazlić su troje pacijenata uputil na dalje lijećenje u Kantonalnu bolnicu.

Kladuško ljeto 2023“ danas donosi dva događaja. Tokom dana u Parku Omladinske radne brigade “7 Sekretara SKOJ-a” biće održana likovna kolonija, od 21.00h Trg mladih biće mjesto održavanja novog koncerta. Za dobru atmosferu ove subotu brinuće se Elvira Rahić.

22. juli se obilježava kao Svjetski dan mozga. Prvo obilježavanje ovog značajnog dana organizovala je Svjetska federacija neurologa 2014. godine, a cilj je promovirati svjesnost o mozgu i neurološkim oboljenjima.

Danas u jutarnjim satima u sjevernim, sjeveroistočnim i centralnim područjima Bosne se očekuje jače grmljavinsko nevrijeme praćeno intenzivnijim padavinama, jakim udarima vjetra, lokalno i gradom. U ostatku zemlje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne širom Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 37 °C.

Biometeorološka prognoza i dalje je nepovoljna. Mada će, usljed povećane naoblake i mjestimičnog osvježenja u vidu kiše, temperature malo opasti tokom noći i jutra, opšta slika neće se značajnije promijeniti. Povremeni pljuskovi, vrućina, visoke vrijednosti vlage i pojačan osjet sparine, postepeno sa odmicanjem dana, uzrokovaće poteškoće hroničnim bolesnicima, stoga je preporučljivo i dalje se ponašati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi.

Stanje na cestama

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone. Izuzetak su putevi u južnim krajevima, gdje su uvjeti za vožnju povoljni. I danas očekujemo pojačan promet vozila, posebno na putevima prema jugu, kao i na graničnim prelazima. Vozače teretnih vozila molimo da se nakratko isključe iz saobraćaja kada iza sebe primjete dugu kolonu vozila, kako bi se izbjegla rizična preticanja.

S obzirom da su brojne dionice sa aktuelnim radovima preporučujemo vozačima da planiraju svoje putovanje u skladu sa očekivanim zastojima.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Bihać-Kamenica, Vitez-Travnik (Nova Bila), Kiseljak-Busovača i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), te na ulazu u Hadžiće sa magistralnog puta M-17.

Pojačan je promet vozila na ulazu u našu zemlju na graničnim prelazima Velika Kladuša i Gradina, a na graničnom prelazu Deleuša na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.