Evropska unija popušta: Ukidaju se kontrole unutar Schengen zone

Home

Evropska unija popušta: Ukidaju se kontrole unutar Schengen zone


Zemlje koje su uvele pogranične kontrole u Schengen zoni zbog migrantske krize – Njemačka, Austrija, Danska i Norveška, će do novembra ukinuti te kontrole, saopćila je danas Evropska komisija, nekoliko sati nakon što je Švedska kazala da će ukinuti kontrole ličnih dokumenata na granici.

Austrija, Danska, Njemačka, Švedska i Norveška, koja nije članica EU, uvele su kontrole ličnih dokumenata 2015. godine, u zoni kroz koju se inače prolazi bez pasoša, i dozvoljeno im je bilo da ih više puta produžavaju.

Evropska komisija istakla je danas da će sada preporučiti samo posljednje produženje kontrola u trajanju od pola godine, počevši od polovine maja.

Došlo je vrijeme da napravimo posljednje konkretne korake kako bismo se postepeno vratili na normalno funkcionisanje Schengen zone – rekao je novinarima komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos, istakavši da će to biti posljednje produženje.

Naglasio je da je Schengen “jedno od najvećih dostignuća evropskog projekta i da se mora učiniti sve da se ta zona zaštiti”.

Obrazlažući odluku o konačnom produženju, Avramopulos je rekao da su kontrole ličnih dokumenata “izuzetne, srazmjerne i, kao posljednje sredstvo kojem se pribjegava, predviđene za striktno ograničeni period – u ovom slučaju, po posljednji put, na maksimalno šest mjeseci”.

Zemlje članice EU će, umjesto toga, pojačati policijske kontrole na cijeloj teritoriji bloka, pogotovu u blizini unutrašnjih granica, naveo je komesar.

Brisel je prvobitno postavio cilj da kontrole ukine do kraja 2016, ali se ispostavilo da je to nemoguće.

Schengen zona obuhvata 22 zemlje članice EU plus Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

Švedska vlada saopćila je ranije danas da će ukinuti kontrole ličnih dokumenata osoba koje iz Danske ulaze u Švedsku, ali da će, istovremeno, pooštriti druge oblike kontrole putnika na švedskoj granici kako bi održala sigurnost.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 02/05/2017 - 21:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top