Fabrika Longwood s novom organizacijom proizvodnje i dalje u punom kapacitetu

Cazin

O ogromnim ekonomskim gubicima usljed krize nastale širenjem epidemije corona virusom govori se u cijelom svijetu i još uvijek nije moguće sagledati sve posljedice koje će tek nastupiti. Isto tako, moguće je učiniti i određene korake  s kojima će se te posljedice amortizirati i oni se poduzimaju i na lokalnom nivou. Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević danas je obišao fabriku Longwood čija proizvodnja nije zaustavljena već je prilagođena uvjetima.


  -„Držimo se svih propisa i preporuka pa smo proizvodnju organizirali u tri smjene kako bi se izbjegla veća koncentracija radnika u fabrici. Kapaciteti proizvodnje nisu smanjeni ali je granični prijelaz Izačić zatvoren za izvoz i trenutno kasnimo s isporukom čija je dinamika do sada tekla po planu. I mi i naš investitor iz Njemačke se nadamo da taj problem neće dugo potrajati i da će transport ubrzo biti nastavljen. Posla imamo dovoljno i odrađujemo ga bez problema.“, kazao je Asmir Bajrić, direktor firme.


  Po riječima gradonačelnika Ogreševića, pohvalno je kako su se u fabrici pločastog namještaja organizirali kako bi sačuvali proizvodnju, radnike i njihova radna mjesta.


  -„Nalazimo se u vremenu u kojem se odvija lančani niz najrazličitijih promjena i izazova i na sve to treba pronaći adekvatne odgovore. Novi oblik organizacije proizvodnje u ovoj fabrici je svakako pohvalan, a kako je trenutno njihov, a vjerovatno i brojnih drugih proizvodnih firmi, glavni problem izvoz roba, činimo sve što je u našoj moći da utječemo na njegovo rješavanje. Proslijedili smo ovaj problem još ranije Vijeću ministara s prijedlogom da se pronađe već sada privremeno rješenje za ovakve firme kako bi, barem oni koji još uvijek rade i proizvode, mogli nesmetano funkcionirati“, rekao je gradonačelnik.


Fabrika Longwood u međuvremenu je sedam svojih radnika, koji su bili u najbliskijem kontaktu s osobama kojima je naređena samoizolacija, poslala na plaćeni godišnji odmor, a tamo gdje je bilo dodatne sumnje taj odmor je povećan za još sedam dana. Trenutno ovdje radi 35 radnika, a krajem ovog mjeseca trebalo je biti još 15 novozaposlenih.