Farbom na heroja !

Home

Farbom na heroja !


Cazin je uvijek bio gnijezdo iz kojeg su krenuli brojni heroji, historijske ličnosti i legende na koje smo danas u manjoj ili većoj mjeri ponosni. Ipak, nemoguće se oteti dojmu da se Cazin, tačnije vlasti koje su u njemu stolovale od rata pa na ovamo, odrekao svog najvećeg antifašiste i narodnog heroja – Nurije Pozderca.

Piše : Faruk Ajdinović

Prolazim tako ovih dana kraj Osnovne škole Cazin I koja je prije 20-tak godina nosila ime Osnovna škola Nurije Pozderca. Na pročelju škole ugledam poznato lice cazinskog heroja koji je dao život za antifašizam i slobodnu Bosnu i Hercegovinu. Cijela slika Nurije Pozderca se ne vidi jer su se neki dušebrižnici i moralisti bez pokrića potrudili da je sakriju na svaki mogući način, pa su čak posegnuli i za bojom kako bi lice ovog Cazinjanina uklonili sa zgrade Osnovne škole. Ipak, stroge oči člana Izvršnog odbora AVNOJ-a koji je Cazin smjetio u sami vrh antifašističkih centara jednog vremena i dalje zabrinuto posmatraju pokušaje da se tragovi antifašizma i narodnooslobodilačkog pokreta uklone i odbace kao „komunistička ideologija“.  Tako se nekima ime jednog dokazanog antifašiste koji je položio život u temelje , u slobodu i antifašistički karakter jedine nam domovine učinilo nepriličnim za najveću osnovnu školu u Općini, pa su ga odlučili pod okriljem mraka ukloniti i školi nadjenuti katastrofalno neoriginalno, neautentično i bezvezno ime – Cazin I. Na veliku žalost tvorca ovakve „genijalne“ odluke, portret Nurije Pozderca smještan na pročelju oronule i od sviju zaboravljene školske zgrade ne da se ukloniti tako lako, pa prkosi vremenskim neprilikama, ali i ljudskoj pakosti u naumu da se njegov lik i djelo ukloni iz historije Cazina.

Nažalost, stanje nije ništa bolje ni u cijeloj BiH. Kao da je u glavama ovdašnjih vlastodržaca koji su mahom za vrijeme mrskog komunizma pozavršavali fakultete, zaposlili se i pokupovali stanove, nastao sveopći vakum pa su odjednom zaboravili sve ono u šta su se dojučer kleli. I nije to toliki problem koliki je ona nezaustavljiva želja pojedinih koji su preko noći iz opanaka uskočili u cipele velegradske, da od onih istinskih i pravih antifašista i boraca NOB-a kojima možemo zahvaliti činjenicu da smo očuvali kakvu-takvu Bosnu i Hercegovinu , napravi neke komuniste, disidente, lopove, kriminalce, ikone prošlosti koje treba pokriti koprenom zaborava dok ne dođu neka druga vremena i neki drugi ljudi. Želja da se od Nurije Pozderca i njegovih saboraca naprave narodni neprijatelji gotovo postaje opsesija vele-nacionalista svih boja i kolorita u ovoj napaćenoj zemlji. No za njih bolna i tužna činjenica je da se bh. Narodi neće tako lako odreći antifašista i antifašizma ma koliko se neki trudili da u fašističkoj ofanzivi poskidaju imena školama, ulicama i bolnicama, prefarbaju njihova lica tamo gdje se ona mogu prefarbati, a iz udžbenika i knjiga iskruže svaku naznaku časne borbe protiv fašizma.

Pa šta je onda posrijedi ?! Je li ovo neka vrsta perfidnog fašizma ?! Ne spada li preinačavanje historije i uništavanje digniteta historijskih ličnosti koje su još k tome doajeni antifašizma u domen najbrutalnije mentalne gimnastike i fašizma na tankom ledu ?! I sad ćemo se svi mi zapitati : Pa kome je to u interesu ? Ko od toga profitira ? Odgovor je toliko očigledan da ga je jednostavno teško naći. Isplati se to onima koji su naglo, baš u vrijeme kad je zametnuto sjeme mržnje prema drugu Nuriji i njemu sličnima zauzeli direktorske i ministarske foteljice, pa misle da to duguju upravo uništenju antifašizma. Da, da.. to je fašizam !

Imamo li snage da mu se odupremo ?! Ako je suditi po našem odnosu naspram Nurijine rodne kuće koja besramno propada pred očima vlasti i naroda i našem odnosu naspram onih prefarbanih portreta čiji smo devastaciju svi prešutali, teško nama i našoj djeci. Ima li smisla reći : Smrt fašizmu, kad se on ponovo rađa ?!

 

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:26

Facebook komentari

Back to top