fbpx (FOTO) BIHAĆ: Obilježena godišnjica progona i stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

(FOTO) BIHAĆ: Obilježena godišnjica progona i stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

Home

(FOTO) BIHAĆ: Obilježena godišnjica progona i stradanja Bošnjaka Ljutočke doline


U sklopu manifestacije „Ljutočka dolino nikada ne zaboravi“, više stotina mještana Ljutočke doline, te  predstavnici gradske i kantonalne vlasti,  okupili su se danas ispred spomen-obilježja "Jama Bezdana". Tužna godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline  i ove godine bila je prilika da se članovi ubijenih i svi prisutni prisjete žrtava genocida u Ljutočkoj dolini, ali i činjenice da za stravične zločine do sada niko od nije odgovarao.

ljutocka dolina 3

Kako su istakli predstavnici Organizacionog odbora manifestacije, preživjeli mještani Ljutočke doline neće dozvoliti da se istina o stradanju Bošnjaka zaboravi, a zločinci ostanu bez zaslužene kazne. Stoga će, ističu, nastaviti sa borbom za istinu i pravdu koju zaslužuju porodice nevino ubijenih Bošnjaka.

Današnjem prisjećanju na tragediju mještana Ljutočke doline prisustvovao je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji je nakon obilaska jame Bezdana, zajedno sa mještanima Orašca, Ćukova, Klise i Kulen Vakufa položio cvijeće na šehidska spomen obilježja u Orašcu i Kulen Vakufu, mjestu pogibije Muhe Zajkića i na centralnom  šehidskom mezarju Duliba. U sklopu  današnjeg obilježavanja godišnjice stradanja, obavljena je i dženaza i ukop Ibrahima Derviševiću na šehidskom mezarju Dulibe.

ljutocka dolina1

Jama Bezdana nalazi se na 744 metra nadmorske visine, dubina sa koje su vađena tijela dostizala je i 85 metara. Početak ekshumacije tijela iz masovne grobnice Bezdana započeo je 01.09.1997. godine. Proces ekshumacije, obdukcije i identifikacije trajao je do 03.10.1997.godine. Iz masovne grobnice Bezdana ekshumirana su 83 posmrtna ostatka ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline.

 

(Izvor: Kabinet Gradonačelnika grada Bihaća)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 11/06/2017 - 21:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top