fbpx (FOTO) Četiri žene izradile mozaik sa likom Erdogana od 5.000 komadića mermera

(FOTO) Četiri žene izradile mozaik sa likom Erdogana od 5.000 komadića mermera

Home

(FOTO) Četiri žene izradile mozaik sa likom Erdogana od 5.000 komadića mermera


Žene u mjestu Halfeti u turskoj Sanliurfi napravile su mozaik portreta predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.
 

Njih četiri su učestvovale u kursu mozaika i odlučile da naprave portret turskog predsjednika. Mozaik za koji su koristile 5.000 komada mramornog kamena planiraju pokloniti turskom predsjedniku.

Žene su kurs pohađale šest godina u Centru za obrazovanje Halfeti. Spajajući različite vrste mermera prave mozaike. Radove su izlagale na različitim sajmovima u zemlji i izvan nje, ali i prodavale turistima koji dolaze u ovaj dio Turske.

Nakon što je najavljena posjeta turskog predsjednika Erdoana ovom gradu, četiri žene su odlučile da mu prirede iznenađenje.

Naime, posjeta Erdogana ovom gradu očekuje se naredne sedmice, kad će mu žene pokloniti mozaik.

Direktor Centra Esref Arikan kazao je za AA da imaju najrazvijeniji atelje za izradu mozaika u Turskoj. Podsjetio je da šest godina podučavaju žene. Do sada su, prema njegovim riječima, napravili 150 mozaika.

"Ovdje smo napravili i prvi mozaik portret. Trenutno radimo na portretu našeg predsjednika. Nadamo se da ćemo mu ga uručiti 11. aprila, kada dođe u posjetu ovom gradu", pojasnio je Arikan.

Kako je kazao, okvir će biti ukrašen sedefima. Arikan je naglasio da su žene koje pohađaju kurs veoma napredovale u izradi mozaika.

"Toliko su uspješne da od kamena prave mozaik, a od mozaika sliku. To je zaista veliki uspjeh za ovako kratak vremenski period", pojasnio je Arikan.

Podsjetio je da su ranije za suprugu turskog predsjednika Emine Erdogan uradili par radova.

Habibe Babacan jedna je od polaznica kursa. Kako je kazala, na izradu portreta odlučile su se nakon saznanja da turski predsjednik dolazi u posjetu njihovom gradu.

Sa izradom su počele prije mjesec i pol.

"Na izradi portreta rade četiri osobe. Oko 5.000 komada mermera pojedinačno režemo i smještamo", pojasnila je Babacan.

I Sema Evren radi na izradi portreta, a kako je kazala, znale su stotinu puta smjestiti neki kamen pa ga opet izvaditi jer nije odgovaralo. Najteže je, prema njenim riječima, napraviti dijelove koji sadrže sjenku.

 

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 07/04/2017 - 13:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top