(FOTO) CK Cazin: Pobjednici općinskog takmičenja prve pomoći ekipe Medrese i OŠ "Cazin II"

Home

(FOTO) CK Cazin: Pobjednici općinskog takmičenja prve pomoći ekipe Medrese i OŠ "Cazin II"


Općinsko takmičenje ekipa prve pomoći Crvenog križa Cazin održano je 22. aprila, a domaćin je bila Medresa "Džemaluddin ef. Čaušević".

Učešće na takmičenju uzele su 2 ekipe mladih i 5 ekipa podmlatka: Mladi - Ekipa prve pomoći Medrese Cazin i Ekipa pp "Druge srednje škole" Cazin, podmladak - Ekipa pp OŠ "Cazin I", OŠ "Cazin II", OŠ "Gornja Koprivna", OŠ "Liskovac" i OŠ "Ostrožac".

Takmičenje se održalo po propozicijama takmičenja sa realističkim prikazivanjem povreda i oboljenja, na tri radna poligona.

Otvaranje takmičenja je upriličeno u 10h u amfiteatru cazinske Medrese, a prisutnima se ispred organizacije CK-a Cazin obratio sekretar Mujo Pajić, a poslije njega i direktor škole domaćina, Salih Dervić, koji je zaželio dobrodošlicu svima i naglasio važnost međusobne saradnje i potpomaganja među muslimanima kao i odgoja mladih da bi bili korisni i produktivni članovi društva.

Prisutnima su se još obratili predsjednik Kantonalnog CK-a, Husein Kličić, predsjednik Civilne zaštite Cazin i dr. Asmir Lepuzanović, glavni sudija takmičenja.

Sudije takmičenja bili su, pored dr. Lepuzanovića, dr. Sead Čaušević, dr. Armin Hajduković, dr. Fahrudin Mujezinović, Alma Hodžić, Nermina Avdić, Suljo Mizić i Halil Mujčinović.

Takmičenje se sastojalo od tri poligona, odnosno tri simulirana mjesta nesreće. Prvi poligon je bila reanimacija, odnosno postupak oživljavanja osobe koja ne diše i nema puls. Vježba je simulirana na lutki Anne. Drugi poligon je bio simulacija eksplozije plinske boce na kojem je bilo dvoje povrijeđenih, a treći poligon je bila simulacija saobraćajne nesreće s troje povrijeđenih.

Takmičenje je održano s realističnim prikazom povreda za čije šminkanje je bila zadužena naša Hata Tatar-Hajrić sa svojim asistentima.

Prvo mjesto u kategoriji podmlatka zauzela je ekipa OŠ "Cazin II", a ekipa Medrese prvo mjesto u kategoriji mladih. Prvoplasirane ekipe su osigurale učešće na Kantonalnom takmičenju, koje će se održati u Bosanskom Petrovcu, 13. maja 2017. godine. 

Za sve ekipe prve pomoći CZ-e Cazin obezbijedila je torbice prve pomoći i rezervni sanitetski materijal koje je uručio šef službe, gospodin Said Mujić.

Crveni križ Cazin zahvaljuje se svim učesnicima takmičenja ekipa prve pomoći, domaćinu Medresi "Džemaluddin ef. Čaušević", koji su podržali ovu akciju CK-a, a koja je od velike koristi za društvenu zajednicu.

Nastojanja Crvenog križa Cazin su da se ova aktivnost provodi i u ostalim osnovnim i srednjim školama.

 

 

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 07:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top