(FOTO) NAKON JAKIH PLJUSKOVA: U bh. poljoprivrednike ponovo se uvukao strah

Home

(FOTO) NAKON JAKIH PLJUSKOVA: U bh. poljoprivrednike ponovo se uvukao strah


Nakon što je jučer i prekjučer veliko nevrijeme, praćeno jakim pljuskovima i gradom, pogodilo Srbiju i na seoskim gazdinstvima, kućama i vozilima nanijelo velike štete, strah se uvukao i u naše poljoprivrednike. Tim prije jer su nedavno i sami bili na udaru jakih vremenskih nepogoda. Bh. poljoprivrednici još saniraju, koliko to sami mogu, štete koje su im nanijeli mraz i snijeg.    

Ali, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode da jakog nevremena ne bi trebalo biti u našoj zemlji.

Razlog za brigu

Istina, nakon sunčanog perioda, prema prognozama, narednih dana padat će kiša, ali ne u tolikoj mjeri da meteorolozi uključe alarm. Još danas u većem dijelu naše zemlje prevladavat će sunčano, uz povremenu naoblaku, a već u noći na nedjelju zapuhat će jači vjetar.

- Temperatura će se kretati od 5 do 10 stepeni. U nedjelju će tokom cijelog dana biti oblačno s kišom i pljuskovima. Past će od 10 do 20 litara po kvadratu. Najviša dnevna temperatura bit će između 13 i 18 stepeni - kazala je meteorolog Ismira Ahmetović.

I početak naredne sedmice bit će oblačan s pljuskovima, a past će između pet i 15 litara po kvadratu. Kako je napomenula Ahmetović, ovakvo vrijeme nije neuobičajeno za ovo doba godine i nema uvjeta za proglašenje meteoalarma. Također, ona navodi da neće doći do porasta vodostaja u rijekama.

I iz Federalne civilne zaštite kazali su nam da u narednim danima poljoprivrednici nemaju razloga za brigu.

A aprilski minusi, mraz i slana uzrokovali su im višemilionske štete. Niske temperature uništile su skoro sve vinograde u Čitluku, najvećem vinogorju u BiH, a štete se još zbrajaju i u voćarstvu i povrtlarstvu.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg potvrdio je da je pripremljena odluka o proglašenju elementarne nepogode na području cijelog kantona i da će Vlada HNK izdvojiti oko milion maraka za sanaciju šteta.

U međuvremenu je na području općina Čapljina i Čitluk proglašeno stanje elementarne nepogode, a u četvrtak je takvu odluku donio i Općinski štab civilne zaštite Stolac.

S teškom situacijom u kojoj su vremenske nepogode napravile velike štete na malinjacima suočava se i Poljoprivredna zadruga „Malinar“ iz Zavidovića. Dva dana mokrog i teškog snijega i niskih temperatura krajem aprila, prema svemu sudeći, prepolovit će ovogodišnji urod maline, potvrdili su čelnici Zadruge Hazba Muharemović i Nihad Imširović.

- Očekivali smo blizu 140 tona maline, ali sada bismo i sa 100 bili prezadovoljni. Na oko 200 dunuma, 168 poljoprivrednika s područja Zavidovića i dijela općine Žepče, pretrpjeli su velike štete. Vegetacija je uveliko krenula, pojavili su se cvjetovi na preniskim, mahom polomljenim stablima, tako da se sada više ništa ne može uraditi - kaže Imširović.

Za pomoć su se obratili i Općini Zavidovići, zahtijevajući proglašavanje elementarne nepogode, formiranje komisije za procjenu šteta i fonda pomoći proizvođačima.

Stradali nasadi

Malinari u srednjoj Bosni već drugu godinu zaredom trpe štete na svojim nasadima u najosjetljivijem periodu, u proljeće, kaže Sejad Herceg, predsjednik Asocijacije „Organsko“ u Federaciji BiH i proizvođač maline.

- Krajnji ishod ne znamo dok se ne završi berba. Ali, prema stanju na terenu, mogu reći da su štete velike. Prema procjenama, kreću se od 30 do čak 50 posto – naveo je on.

Proglasiti stanje elementarne nepogode, štete stopostotne

Da su štete stopostotne u vinogradima u Čitlučkom, Blatničkom i Služanjskom polju u općini Čitluk, potvrdio nam je Josip Marijanović, predsjednik Grupacije vinara pri Privrednoj komori FBiH.

- Najstariji vinogradari ne pamte ovakvu katastrofu. Razgovarao sam i s nekima koji imaju po 80 godina i oni kažu da nikad u povijesti ovakve štete nisu doživjeli - kazao je za „Avaz“ Marijanović.

Iz Grupacije su zatražili da u cijeloj Federaciji BiH bude proglašeno stanje elementarne nepogode i da nadležne komisije izađu na teren i popišu štete.

Uništeno 70 posto zasada

Supružnici Amin i Elma Lisičić imaju zasad maline na četiri dunuma u mjestu Potklečje kod Zavidovića, od čega su dva zasada od prošle jeseni.

Amin Lisičić: Nisu procijenili štetu

Nevrijeme im je uništilo skoro 70 posto malina. Kažu da im još niko nije dolazio da evidentira ili napravi procjenu štete.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Sat, 06/05/2017 - 21:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top