fbpx (FOTO) Pobjednici arhitektonskog konkursa preoblikovanja vodotornja u bihaćkom naselju Hatinac

(FOTO) Pobjednici arhitektonskog konkursa preoblikovanja vodotornja u bihaćkom naselju Hatinac

Home

(FOTO) Pobjednici arhitektonskog konkursa preoblikovanja vodotornja u bihaćkom naselju Hatinac


Arhitektonski konkurs raspisan od strane Udruženja Abc.ba i Fondacije Revizor za preoblikovanje vodotornja u bihaćkom naselju Hatinac okončan je uz jednoglasnu odluku međunarodnog petoročlanog žirija kojeg su činili arhitektica Mariana Bucat (Split, Hrvatska), historičarka umjetnosti Claudia Zini (Trento, Italija), arhitektica Miranda Veljačić (Split, Hrvatska), galerista Pierre Courtin (Sarajevo, Bosna i Hercegovina i Lille, Francuska) i direktor područja infrastrukture Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine u Bihaću Samir Alagić.

Žiri je bio suočen sa nimalo lakim procesom vrednovanja 27 pristiglih rješenja iz nekoliko evropskih zemalja. Studioznost i temeljitost pristiglih ideja nadmašila je očekivanja i bilo je teško izdvojiti pobjednike. Radovi su bili prikazani na izložbi Artefakti buduće prošlosti koja je tokom marta 2017. godine bila postavljena u napuštenom Klubu radnika tekstilnog kombinata “Kombiteks” u Bihaću.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim autoricama i autorima na sudjelovanju u ovom konkursu i iniciranoj kreativnoj energiji.

Prvo mjesto osvojio je rad “Centar” kojeg potpisuje arhitektonski tim Ena Kukić i Dinko Jelečević – studenti drugog ciklusa studija na Tehničkom univerzitetu u Gracu u Austriji.

 

Svoju viziju budućeg Vodotornja pobjednici opisuju sljedećim riječima: “Centar je zajednički dnevni boravak svoje zajednice. Njegov objekat je dio industrijske baštine, potpuno očuvan u svojoj formi i spolja tretiran samo reflektivnom srebrenom bojom. Nova boja ističe savremenu namjenu, te svojim svojstvom odražavanja okoline propituje igru integracije i imitacije konteksta u kojem se nalazi. Unutrašnjost objekta nastaje kroz redizajn horizontalnih arhitektonskih elemenata, stvarajući galerijski prostor povezivanjem tri sprata u jedinstven enterijerski volumen. Ovom intervencijom prizemlje postaje pozornica, a naredni spratovi svojevrsno gledalište.

Na najvišem spratu objekta smještena je otvorena biblioteka sa radnim prostorom, pogodna za individualno i grupno korištenje. Vanjski dio centra su mobilni café na platformi i mali vrt. U centru se diskutira o pitanjima bitnim zajednici. Stvara se i promovira umjetnost, na stageu ili u spiralnoj galeriji. Predstavljaju se političke inicijative i školski recitali. Održavaju se konferencije za štampu i instrukcije iz matematike. Uzima se predah od raftinga i planira novo putovanje. Konzumiraju se i uzgajaju biljke. Protestira se i slavi. Nađemo se u Centru.”

 

 

(Izvor:abc.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 20/04/2017 - 14:14

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top