FOTO: Srednja Amerika paralisana u zimskoj zehmeriji

Home

FOTO: Srednja Amerika paralisana u zimskoj zehmeriji


Od utorka popodne I navecer, do srijede 02. februara 2011.god. srednju Ameriku je zahvatilo jako zimsko nevrijeme koje je usporilo ili paralisalo saobracaj, znaci I zivot stanovnicima u nekoliko drzava kao npr. Missouri, Oklahoma, Illinois, Indiana, Ohio, dio Wisconsin, iowa, New York, itd. Velike kolicine snijega nosene jakim vjetrom su pravile ogromne nanose na pojedinim mjestima , a temperature srozavale daleko ispod nule i visegodisnjih prosjeka.  Danas I veceras se talas zimske zehmerije krece-premjesta prema sjeveroistocnim dijelovima Americkog kontinenta I pogodice ponovo zestoko drzave Pensilvaniju , New York, Masachusets, I sjeveroistok Amerike.

 

U zapadnom dijelu Cikaga naelje South Elgin nas zemljak Salih Bahic se "hrve" svakojako sa snijeznim nametima ispred svoje kuce......

U mnogo drzava je proglaseno vanredno-emerdzensi stanje, u visemilionskom Cikagu su oba aerodroma zatvorena, skolska nastava je otkazana za ucenike I studente, vecina fabrika I kompanija nije radila, a soping centri, trgovine I benziske pumpe rade sporadicno, dok sluzbe za odrzavanje puteva dezuraju non stop 24 sata. Stanovnici idu samo kud moraju, vecinom su kod I oko kuca gdje masinama ciste I lopataju snijeg, stvarajuci prolaze I tunele da bi mogli izaci na ulice I prometnice koje se ciste. Mnogo autoputeva u srednjoj Americi je zbog snijega I leda zatvoreno, kao nikad do sada. Prometnica Lake shore uz jezero Micigen Lake u Cikagu je blokirana, a nekoliko stotina vozila je vec 24 sata zameteno na cesti,  sa soferima u njima.

Amerika je ogromna drzava koja od istoka do zapada (od Atlantskog do Pacifik okeana)  ima oko 3.000 milja cca 5.000 km, a sa juzne granice od Meksiko drzave do sjevera I Kanade 1.700 milja cca 2.600 km, I nije cudno sto je u pojedinim drzavama toplo-vruco (Florida, Alabama, Louisina), u nekima kao gore pobrojanim je strasno zimsko ne vrijeme sa niskim temperaturama, u sjeverozapadnim (Washington, Oregon, Idaho, Wyoming) je umjerena zima sa malo snijega, dok je u jugozapadnim kao. npr. California, Arizona veoma toplo za ovo doba godina.
Zahvaljujuci nasim ljudima Bosancima – Krajisnicima sto zive I rade u Americi, te koji putem interneta, facebooka I drugi sredstava elektronske komunikacije izmjenjuju non-stop poruke I informacije, fotografski mozete pogledati kako je danas (02.februara 2011.god.) bilo vrijeme – ne vrijeme na cetiri strane Sjedinjeni Americki Drzava.

Izet Dizdarevic, U.S.A. 02.02.2011.     izodizdar

JUGOISTOK AMERIKE

Eto, ja sam imao srecu, te u ponedeljak krenuo sa granice americko-meksicke iz vruceg teksaskog grada Laredo gdje je vrucina bila I do 85 farenhajta- 30 celzijusa. U utorak ujutro u Houstonu je pala na 45 f – 7 c, a u Louisiani, Missisipi, Alabama bilo je strasno oblacno, da bi ulaskom u drzavu Floridu uz sijevanje I grmljavinu pocela jaka kisa koja je utorak navecer veci dio noci padala uz toplo vrijeme od oko 67 f.  Srijeda u gradu Disney svijeta Orlando na Floridi je bila izuzetno topla, sa 75 f.

2. SJEVEROISTOK AMERIKE

U drzavi Virginia na planinama Apalachian Mountains, u srijedu je bio Emir Kapo koji je poslao fotose veoma lijepog, suncanog, toplog vremena sa 50 f – 10 c:

3. SJEVEROZAPAD AMERIKE

Kamiondzija Husein Suljanovic (iz velikokladuskog sela Podzvizd, zivi u Houston Texas, vozi na dugim linijama po Americi) sa svojom suprugom I kcerkom krstari ova dva dana iz drzave Washington u kojoj je relativno toplo, bez padavina. Snijega ima na vrhovima planina. Iduci iz grada Seattle Washington u kom je oko 45 f, prosao je bez problema preko rijeke Columbia I Cordica u Pasco Wa, pa preko planina u Oregonu sa 30 f po danu I – 9 nocu, zatim Idaho I grad VKLaduscana Boise sa 35. Veceras pazi ali gazi Utah u kom je 17 f I planinski Wyoming gdje je s veceri vec -12 f ili oko – 25 celzijusa. Fotosi iz ovi drzava dokazuju vremenske prilike u njima:

4. JUGOZAPAD AMERIKE

 

Na sjeveru Cikaga u naselju Libertyville podvzizdjanin iz VKL Zare Muhe Masica-Zarif Husidic jedva je probio staze i puteljke kroz snijeg oko kuce (do podne s ehrvao sa nametima snijega) , te usku prtinu do susane, da bi mogao doci do pastrme i sudzuka pripremljene za mezetluke u ovoj zimskoj suhoburici...

U drzavi Californiji Los Angeles I filmskom gradu Holywood-u gdje zivi I radi nas Bosanac, Krajisnik, glumac Edin Gali-Edin Galijasevic,  je suncano, vjetrovito I toplo sa temp. oko 60 f – 16 c, bez ikakvi padavina:

 

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:30

Facebook komentari

Back to top