fbpx G7 razmatra sankcije Rusima i sirijskoj vojsci

G7 razmatra sankcije Rusima i sirijskoj vojsci

Home

G7 razmatra sankcije Rusima i sirijskoj vojsci


U Italiji je počeo dvodnevni sastanak najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta G7. Sastanak se održava u gradu Lucca.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da se razmatra uvođenje sankcija pojedinim ruskim državljanima i sirijskim vojnim zvaničnicima, javljaju agencije.

To će, kako je rekao, biti odgovor na prošlosedmični napad hemijskim oružjem u Siriji, za koji američki saveznici krive vladu Bashara al-Assada i njegove ruske pomagače.

- Vrlo je važno u ovim okolnostima za svijet predstaviti jedinstven front. Apsolutno nema nejasnoća u poruci koju šaljemo Rusima: Žele li oni zadržati režim i ljude koji svoj narod napadaju otrovnim plinom? Ili žele raditi s Amerikancima i ostatkom zemalja G7 i drugih koji su za novu budućnost Sirije? Igra je sada promijenjena i važno je da Rusija čuje tu poruku - rekao je Johnson.

Inače, sastanak ministara energije G7 završio je bez zajedničke izjave jer je "američka administracija u procesu revidiranja" svoje energetske politike, posebno u pogledu klimatskih promjena i Pariškog sporazuma, kazao je u ponedjeljak italijanski ministar industrije i energije Carlo Calenda, prenosi italijanska novinska agencija ANSA.

Calenda, koji je predsjedavao sastankom, ipak je kazao da je dijalog sa SAD-om bio konstruktivan.

Calenda je također rekao da sve zemlje Evropske unije ostaju snažno opredijeljene Pariškom sporazumu kako bi suzbili emisije stakleničkih plinova, prenosi Reuters.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 10/04/2017 - 19:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top