"Gašenje vatre benzinom" / Komšić: Milanović Traži svađu, najviše je naštetio Hrvatima u BiH

željko
Odnosi između BiH i Hrvatske su takvi kakvi jesu, a sve su nego normalni, kazao je Željko Komšić

 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović "svojim potezima stalno provocira daljnje rasprave između dvije zemlje".

Komšić ističe da je Milanović došao u Bosnu i Hercegovinu i izvrijeđao ne samo Komšića personalno nego i državu koju je posjetio, kazavši da je BiH Evropskoj uniji "predzadnja rupa na svirali".

- Ne moramo posebno objašnjavati kako bi to izgledalo u normalnim odnosima dvije zemlje, ali pošto su odnosi između BiH i Hrvatske takvi kakvi jesu, a sve su nego normalni, mi živimo s takvim stavovima šefa nama susjedne države koje iznosi u našoj kući - kazao je Komšić.

Dodao je kako se suzdržavao od komentara ne želeći "gasiti vatru benzinom" jer smatra da Milanoviću iz nekog razloga trebaju svađe.

Smatra da je sve što je Milanović uradio tokom posjete BiH bilo neprimjereno te da su stavovi koje je iznosio o našoj zemlji neprimjereni, ali najveću štetu napravio je, kako kaže, Hrvatima u BiH.

- On je ovdje došao, sve to izgovorio, jedan dio političara koji za sebe vole reći da su hrvatski političari je to pozdravio. Milanović se spremio, otišao i ostavio nas ovdje da gasimo vatre i zapravo je učinio medvjeđu uslugu prije svega Hrvatima u BiH onima u čije ime se zaklinje - izjavio je Komšić za Fenu.

Komšić je najavio da će se nastaviti ponašati kao pristojan čovjek, bez obzira na izjave Milanovića, jer je svjestan potrebe dobrih odnosa između BiH i Hrvatske s obzirom da naše zemlje geografski dijele najdužu granicu jedna sa drugom, ali su povezane i ličnim vezama.