Godišnjica stradanja bošnjačkog stanovništva Žulja kod Nevesinja: Zločini se još prikrivaju

.
Nakon Srebrenice i Prijedora Općina Nevesinje treća je po postotku ubijenih stanovnika Bošnjaka u proteklom ratu.

Jedno od sela nevesinjske općine koje pretrpjelo ogromne gubitke je selo Žulja u kojem se danas obilježava 29. godišnjica progona i stradanja bošnjačkog stanovništva Žulja, Rabine, Bakračuše i Prijekog Grma .Tim povodom bit će upriličen prigodan program u Žuljima, a prema riječima Ibrahima ef. Ćatić, bit će poklonjena hatma dova svim šehidima Žulja i okolnih mjesta te proučen Jasin-i-šerif.

"Pozivamo sve da i ove, kao i prošle, skromno i dostojanstveno, nakon akšam namaza, obilježimo ovu tužnu i bolnu godišnjicu, te da na taj način iskažemo poštovanje i pijetet prema svim nevino ubijenim žrtvama i sačuvamo sjećanje na njihove plemenite likove, kako njihova žrtva nikada ne bi bila zaboravljena", kaže Ibrahim ef. Ćatić.

Srpske vojne jedinice u junu 1992. napale su nezaštićeno stanovništvo Žulja u kojem je, osim ubijanja, došlo i do masovnog mučenja zarobljenih i odvođenja žena, djece i staraca. Najstarija žrtva je imala 83, a najmlađa nepunih osam godina. 29 godina poslije porodice i dalje tragaju za tijelima svojih najmilijih.

Inače iz Žulja su odvedena i likvidirana 33 mještana od ukupno 305 ubijenih Bošnjaka općine Nevesinje, čija tijela su prema pouzdanim informacijama bila bačena u jamu Lipovača, odakle su tokom rata dislocirana na novu nepoznatu lokaciju.

"Od njih 33 do danas su pronađena smo tri tijela. Naša najveća rana i nakon 20 godina i dalje krvari, stoji otvorena na našoj duši što još uvijek nismo pronašli njihove posmrtne ostatke. Nažalost i nakon 20 godina čekanja, nadanja i neizvjesnosti još traje šutnja i prikrivanje zločina", ističe Ibrahim ef. Ćatić.