Grad Cazin i Federalni fond za zaštitu okoliša o novim i budućim zajedničkim projektima

Dosadašnji zajednički projekti i oni čija se realizacija tek planira, teme su o kojima su gradonačelnik Cazina i saradnici razgovarali s direktorom Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuadom Čibukčićem i kantonalnim ministrom građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Jasminom Burnićem. Kako je istaknuto, saradnja u proteklom periodu odvijala se odlično i produkt toga su brojni korisni projekti.

-„Ovo je prvi put da direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH dođe u ovaj prelijepi grad i da razgovara s prvim čovjekom ovog Grada. Iskustva su vrlo pozitivna i mi smo u ove dvije godine, koliko sam ja na čelu Fonda za zaštitu okoliša, napravili izvrsne projekte kada je u pitanju zaštita okoliša ovdje u Cazinu, posebno ako imamo u fokusu vodozaštitu. Dakle, ulagali smo u nove izvore i vodocrpilišta, ali i na sanaciju otpadnih voda, pogotovo kod industrijskih zona i mislim da smo mi na početku dobre saradnje. Mi smo za ove nepune dvije godine distribuirali oko 340.000 maraka za projekte u Cazinu“, rekao je direktor Federalnog fonda za zaštitu okoliša Fuad Čibukčić.

On je dodao da će se ubuduće zajedno raditi na projektima energetske efikasnosti i zaštite vodotoka, te da za to, nakon odlične dosadašnje saradnje s gradskom upravom Cazina, postoje svi preduvjeti.

-„Mi imam kontinuitet u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša i otkako je na čelu ove institucije direktor Čibukčić, ona je na neki način dodatno intenzivirana. Realizirani su konkretni projekti na kojima mi radimo i za koje su nam svakako dobro došli relevantni partneri. To su strateški projekti i njihova je realizacija pri kraju tako da mi u ovom trenutku već razmišljamo o novim projektima. Mi kao lokalna zajednica imamo spremne nove projekte i očekujemo da će oni biti podržani od Fonda za zaštitu okoliša te da će njihova realizacija, kao i do sada, biti uspješna“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Nakon sastanka, predstavnici Fonda, Ministarstva i cazinskih komunalnih preduzeća te gradskih službi, obišli su i neke od zajedničkih projekta koji su u međuvremenu završeni ili se privode kraju, a jedan od njih je i postrojenje kanalizacijskog biljnog prečistača u MZ Polje.