GS Bihać: Jedino što Bišćani ''napadaju'' u Hrvatskoj su trgovački centri i turističke destinacije

Home

GS Bihać: Jedino što Bišćani ''napadaju'' u Hrvatskoj su trgovački centri i turističke destinacije


Povodom negativnog etiketiranja i navodne prijetnje radikalnih Bišćana po sigurnost Republike Hrvatske, a koju je na osnovu izvještaja obavještajnih službi ove zemlje objavio magazin ''Globus'', reagirali su iz Gradskog odbora Građanskog saveza Bihać. Saopštenje prenosimo u cijelosti:
U članku hrvatskog magazina „Globus“ koji je izašao jučer (05.09.2017.) navodi se da su obavještajne službe državnom vrhu Hrvatske poslale dramatično upozorenje o navodnim islamskim radikalima na granicma Hrvatske, te da ih u BiH ima od 5 do 10 hiljada.

Analize hrvatskih službi, navodno, pokazuju da postoji i sve veći broj radikaliziranih skupina na granici s Hrvatskom, oko Velike Kladuše i Bihaća.

- Dio njih nije agresivan, ali među njima ima i onih koji zagovaraju život po šerijatskom zakonu i vrbuju sve veći broj sljedbenika. Postoje podaci o tome da se u zabačenim mjestima osnivaju škole koje rade po šerijatskom zakonu, u koje djevojčice ne mogu ići, a učenici ne smiju gledati TV ili slušati glazbu i moraju se pridržavati strogih vjerskih pravila, navodi Globus.

Građanski savez Bihać oštro osuđuje ovakvo sramno etiketiranje ovog dijela BiH kao terorističke baze potencijalno opasne za građane Republike Hrvatske. Građanski savez Bihać izražava žaljenje zbog, u najmanju ruku, degutantnih izjava o postojanju kampova, škola i drugih ''ustanova'' koje djeluju po šerijatskim zakonima u Bihaću i Krajini.

Također, skrećemo pažnju na Bihać kao prijateljsko, pitomo i tolerantno turističko središte, kojeg tokom sezone posjeti na stotine hiljada turista, ponajviše iz susjedne Hrvatske, gdje se nije desio ni jedan incident u smislu ugrožavanja bilo čije sigurnosti. Naprotiv, brojni turisti nose sliku Bišćana kao dobrih domaćina, što potvrđuje i rast posjeta iz godine u godinu.

Nadalje, građani Bihaća zasigurno ne predstavljaju opasnost po susjede, a jedini oblici ''napada'' na Republiku Hrvatsku dolaze u vidu onih koji su vezani za sniženja u zagrebačkim trgovačkim centrima, kao i ''napadi'' na turističke destinacije širom Hrvatske obale.

S toga, Građanski savez Bihać poručuje hrvatskom državnom vrhu da ''prijetnje'' potrošnje novca koji dolaze iz Bihaća, definitivno nisu potencijalno opasne po njih.

Na kraju, želimo skrenuti pažnju, ne na suživot, jer je to floskula nacionalističkih struktura koje su na ovim prostorima 90-ih godina vodile politiku fizičkog i duhovnog razaranja, kako onih ''drugih'', tako i ''vlastitih'' naroda, već na život, koji u Bihaću postoji među njegovim građanima svih narodnosti i nacionalnosti.

(Izvor: ABC.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 20/09/2017 - 10:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top