Guterres: Genocid u Srebrenici bio je najstravičniji zločin u Evropi u historiji UN-a

Home

Guterres: Genocid u Srebrenici bio je najstravičniji zločin u Evropi u historiji UN-a


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je da je potrebno pošteno sagledati prošlost kako se stravični zločini poput genocida u Srebrenici više nikada ne bi ponovili, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas se obilježava 22.godišnjica genocida u Srebrenici, a prvi čovjek UN-a Guterres je tim povodom objavio poruku u kojoj se navodi da i UN mora prihvatiti svoju ulogu koju je odigrao u odobravanju izvršenja tako strašnog zločina.

Guterres je podsjetio da je genocid u Srebrenici bio najstravičniji zločin koji se u Evropi dogodio još od osnivanja Ujedinjenih nacija.

“Danas se sjećamo hiljada ubijenih muškaraca i djece. Solidarišemo se sa porodicama i prijateljima stradalnika. Stravični događaji u Srebrenici iz jula 1995. godine su historijske istine i detaljno su dokumentirani. Međunarodni sudovi ICTY i ICC su kazali da je to bio genocid“, poručio je Guterres.

Generalni sekretar Guterres također ja kazao kako UN prihvata svoj dio odgovornosti za Srebrenicu i kako radi na tome da iz tih grešaka izvuče pouke i nikada ih ne ponovi.

Ističući da je za bolju i zajedničku budućnost zajednica neophodno prihvatiti historijske činjenice i istine, Guterres je kazao kako je odlučan da podrži proces uspostave trajnog mira i stabilnosti na cijelom Balkanu.

 

(Izvor:fokus.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 11/07/2017 - 10:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top