Gužve i čekanja u redovima i po 3 sata za zamjenu dokumenata u Cazinu - ima li rješenja?

asd
Najčešća slika gužvi i redova ljudi koji po velikim vrućinama zadnjih dana, uprkos i mjerama pandemije, čekaju da podignu ili zamijene dokumente je u Cazinu, pred “zgradom gdje se podiže CIPS”, kako to Cazinjani popularno zovu.

U redu za podizanje CIPS prijave, predaju za ili zamjenu dokumenata, čeka se i po tri sata, u velikim gužvama i sa malom mogućnošću da se građani pridržavaju mjera distance i ostalih pravila ponašanja u ovom vremenu pandemije. 

“Ovakve su gužve danas cijeli dan....sramota...nikakvog reda...a već par dana je ovako...3 sata treba cips da se digne…” - kazao je za portal Cazin.net građanin Cazina koji nam je pokazao i slike gužvi koje je slikao prethodnih nekoliko dana. 

Ove slike su aktuelne u mjesecima julu i dijelom augustu, kada se veliki broj naših sugrađana koji rade i žive vani nalazi kod svojih kuća u Cazinu i kada žele iskoristiti priliku i regulisati dokumenta. Slike možete pogledati ispod teksta. 

Međutim, ono što je bolno je da nadležne vlasti u našoj zemlji, iako ovo gledaju svake godine nisu dosad prilagodile svoje kapacitete i pripremile se za ovaj period na način da u ovim mjesecima više budu na usluzi našoj dijaspori i pomognu im kako ne bi morali značajan dio svoga odmora provesti pred vratima raznih cipsova, pošta, policija itd…

Postoje konkretna rješenja, a najbolji set njih je, kako smo dosad imali priliku čuti i vidjeti izradio Nezavisni blok, politička stranka čiji je lider Senad Šepić i koji se, između ostalih aktivnosti, intenzivno bave i zaštitom prava naših građana koji rade i žive van granica naše države. Posebni šalteri za bh. dijasporu, rad u posebnim terminima, poslije radnog vremena i vikendima, su neki od njihovih prijedloga, a ono što su nedavno dodatno inicirali je i omogućavanje elektronske prijave i dobivanja termina za dokumente. 

U ovom vremenu informacionih tehnologija je lahko izraditi jedan ovakav sistem koji bi olakšao ljudima, ne bi ih maltretirao i po suncu držao u redovima, a vrijeme bi maksimalno mogli kvalitetno planirati i iskoristiti za odmor i druge svoje potrebe.

Da li će biti razumijevanja onih koji drže vlast od najnižeg do državnog nivoa da prihvate i primijene ove prijedloge i tako pomognu našem narodu ostaje da vidimo. Uz nadu da su bolja vremena i za našu dijasporu i sve koji živimo u BiH ispred nas. 

Foto: Cazin.net