Hafiz Aid Tulek za: U posljednjoj trećini, kruni ramazana dočekujemo noć vrijedniju od hiljadu mjeseci

.
Muslimani trebaju pristupati svom životu uopće slijedeći prvu Božiju objavu: "Uči,čitaj"

Hafiz Tulek: Brojne aktivnosti

FOTO: AVAZ

Posljednja trećina mjeseca ramazana ima posebnu vrijednost u islamskoj tradiciji i  islamskim propisima i svakako svi muslimani širom svijeta  je posebno doživljavaju i obilježavaju, kaže nam hafiz Aid Tulek, profesor i direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru.

- Hadis Muhammeda a.s. govori da je to izbavljenje ii iskupljenje od vatre i posebno se nagalašava da se trebaju intenzivirati ibadeti, posebno noćni namaz i kako Muhammed a.s. kaže da se noć Lejletul-kadr treba tražiti u posljednjoj trećini mjeseca ramazana u jednoj od neparnih noći i, stoga, svi pristupamo na jedan drugačiji način ovoj posljednjoj trećini, koja je , uistinu, kruna ramazana, ali i, možemo slobodno kazati, cijele naše godine -kaže nam on.

Prigodno predavanje

Hafiz Tulek će večeras u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru, gdje će biti priređen centralni program povodom obilježavanja mubarek noći održati prigodno predavanje.

-Mubarek 27.noć ramazana je najznačajnija noć u cijeloj godini, jer Kur'an nam govori da je ona važnija ili vrijednija od hiljadu mjeseci, a što su 83 godine. U 27.noći je počela Objava Kur'ana časnog Muhammedu a.s. u pećini Hira, gdje je objavljeno prvih pet ajeta sure El-Alek koji posebno govore o vrijednosti znanja i obrazovanja. I, stoga svakako muslimani na takav način trebaju pristupati samome Kur'anu i svome životu,uopće, kako bi slijedili prvu Božiju naredbu ili imperativ: „Uči, čitaj“. Zato je Kur'an posljednja Allahova objava i riječ čovječanstvu do Sudnjeg dana. Stoga se posebno ogleda vrijednost i važnost zbog ove noći-ističe hfz.Tulek.

 

Ramazanska praksa

Učenici i profesori Karađoz-begove medrese su  ovog ramazana realizovali brojne aktivnosti. Tako su profesori teoloških predmeta posjećivali medžlise Muftijstva mostarskog  te džemate u kojima učenici obavljaju ramazansku praksu. 

Osim BiH, određeni broj učenika trećih i četvrtih razreda, kako nam govori i direktor, raspoređen je po Evropi, od Nizozemske, Irske do, pogotovo, Norveške.

Posebno zadovoljstvo i svojevrsno ushićenje, kako nam kaže hfz.Tulek je uočljivo ovog ramazana nakon dvogodišnjih restrikcija.

-Obišao sam sve medžlise na području našeg Muftijstva i svi su, zaista, ushićeni i na izvanredan i posebno lijep način se naša braća i sestre, naši vjernici osjećaju u džematima i džamijama-kazuje nam on.