Hiljadu migranata na putu iz Centralne Amerike ka SAD-u stiglo na granicu Gvatemale

Oko hiljadu migranata iz centralnoameričkih država na putu ka Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) stigli su na granicu Gvatemale.

Riječ je o migrantima koji u kolonama pješke idu iz Hondurasa, sa Haitija i El Salvadora i tvrde da u SAD idu kako bi pobjegli od nasilja i siromaštva u njihovim zemljama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Migranti su danas stigli na gvatemalanski granični prelaz Agua Caliente i formirali duge kolone u kojima se nalazi i veći broj žena i djece, prenosi Hayat.ba.

Lokalni mediji javljaju da granične službe imaju velike probleme u procesuiranju zahtjeva svih migranata za prelazak granice, a da se u narednim danima očekuje i masovniji priliv migranata na toj ruti.

Američki predsjednik Donald Trump postigao je sporazum sa Meksikom i zadržava te migrante u toj zemlji, a ulazak u SAD biva omogućen samo onima kojima to nadležne američke službe odobre.

Shodno sporazumu, hiljade migranata borave u meksičkom pograničnom gradu Tijuani, gdje podnose zahtjeve za ulazak u SAD i čekaju odgovor.