Hoće li Velika Kladuša konačno dobiti promjene i vodstvo bez Fikreta Abdića?

kladusa-n
Danas bi trebala biti objavljena odluka Kantonalnog suda u Bihaću u slučaju Fikret Abdić i njegovi saradnici, koji se sumnjiče za visoku korupciju, zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

 

Abdić je aktuelni načelnik Velike Kladuše i uvijek potencijalni kandidat za novi mandat na toj poziciji, ali bez obzira na sam ishod ovog slučaja, sasvim je izvjesno da bi se u Velikoj Kladuši ove godine, ili kad već budu lokalni izbori mogle desiti velike promjene.

Nakon provedenog mandata na poziciji načelnika općine, jasno je velikom broju gradjana Velike Kladuše da Fikret Abdić nije ni sjena nekoga ko bi mogao ovaj krajiški grad izvući iz problema i okrenuti ga razvoju i boljoj perspektivi. Nepotizam, korupcija i porodično upravljanje politikom i općinom obilježilo je taj period i uveliko oslabilo poziciju Fikreta Abdića za dalje.

Osjetio je to i hrabro reagovao Ramo Hušidić, kladuški biznismen i društveni radnik koji je još početkom godine najavio nezavisnu kandidaturu za načelnika Velike Kladuše, što je izazvalo ogromno interesovanje i podršku gradjana, koja se mogla dobro iščitati i na društvenim mrežama. Ta podrška raste i u zadnje vrijeme, a Hušidić je, u intervjuu našem portalu izjavio da već ima potpise podrške 5000 birača Velike Kladuše.

S druge strane, prije nekoliko sedmica se oglasila i grupa opozicionih stranaka, njih 7 u Velikoj Kladuši koji su objavili da će zajednički podržati Jasmina Hušića, dugogodišnjeg zaposlenika općine za načelnika općine Velika Kladuša. Iako ova kandidatura nije pobudila poseban interes javnosti, treba se razmatrati s posebnom pažnjom, jer će za pobjedu i preokret u Velikoj Kladuši biti potrebno udruživanje svih snaga promjene. Zasad je značajna prednost na strani Hušidića, ponajprije jer se radi o tajmingu ranije objave kandidature i efekta stvarne promjene, imajući na umu da je dosad bio potpuno izvan konteksta ‘kladuških političkih strana’, ali od njihovog zajedničkog rada i dogovora nadalje, dosta će toga zavisiti.

Takodjer, kandidat Laburističke stranke, bio to Fikret Abdić ili neko drugi, u okolnostima i stanju u Velikoj Kladuši je, zbog infrastrukture i pozicije, još uvijek favorit, ali trendovi i posljednji pokazatelji ukazuju na to da je sazrelo vrijeme za promjene na čelu općine.

Što se tiče odnosa u općinskom vijeću, tu je takodjer izvjesna drugačija slika, jer je napuštanjem Laburističke stranke nekoliko važnih kadrova, ova stranka oslabila terenski kapacitet, što će se vidjeti na broju konačnih vijećnika. Neće to posebno kapitalizirati niti SDP, koji je prihvatio neke od ovih ljudi, jer su te odluke odgurnule veliki broj tradicionalnih birača od te stranke. SDA u Velikoj Kladuši je odavno limitirana za neke pozitivne napretke i svedena je na usku grupu bezidejnih kadrova, a i ostale stranke koje imaju vijećnike u aktuelnom sazivu općinskog vijeća se već duži period osipaju i slabe i sasvim sigurno nemaju neki prostor za popravljanje pozicije, već naprotiv.

Sve bi to mogla biti šansa za nove političke stranke, koje će prvi put izaći na izbore u Velikoj Kladuši, a posebno za Nezavisni blok, koji je okupio dobru ekipu sposobnih i veliki broj mladih ljudi. Aktivnosti koje je vodila ova stranka i njen lider Senad Šepić, posebno u zadnje vrijeme vezane za podršku gradjanima tokom pandemije koronavirusa, ali i zalaganje za naše gradjane koji rade i žive vani uticalo je na veliki broj ljudi da se pridružuje i podrži Nezavisni blok u narednom periodu i sigurno je da će ova stranka nadalje rasti i zauzimati sve značajnije mjesto na političkoj sceni.

Sve ove činjenice govore da ćemo u Velikoj Kladuši imati zanimljivo i izazovno političko ljeto, a kakav će biti krajnji rezultat, zavisiće od puno faktora i načina na koji će se akteri ponašati u vremenu koje je pred nama.